Saturday, October 5, 2019

Inovate for your life

||

--

||

Za doktora Lea Bokeriju često kažu da je čovek-orkestar. Naime, on je naučnik, kardio hirurg, profesor, promoter zdravog načina života, predsednik javne organizacije "Liga zdravlja nacije" i veoma društvena osoba. Doktor Bokerija rado deli svoje iskustvo i recepte zdravog načina života.

Leo Bokerija o zdravom načinu života:

Reći da je moguće celu naciju učiniti zdravijom je laž. Nemoguće je napraviti potpuno zdravu osobu koja puši 40 godina. Možete samo pokušati da mu produžite život. Ono što stvarno možemo da uradimo je da stvorimo generaciju, koja nije opterećena lošim navikama. I to nije uopšte tako teško!

Naše iskustvo pokazuje da jedna osoba koja ja vodi zdrav stil života nikada nije sama u tome. Ona će "prisiliti" još 5 do 6 osoba da prestanu da puše, piju, da se truju...

Na kraju krajeva nezdrav životni stil svojstven je neobrazovanim ljudima. Nemamo naviku da se brinemo o svom zdravlju! Najduži životni vek je upravo u centru Moskve? Kada smo saznali rezultate istraživanja, mi smo se zapanjili! Tu je najveća zagađenost, buka, stres... 

U centru Moskve žive najviše ljudi sa visokim obrazovanjem - ljudi koji ne dozvoljavaju zanemarivanje sebe. Osobe sa visokim obrazovanjem redovno peru zube, tuširaju se, ne piju alkohol i vežbaju.

O zdravlju nacije:

Kada su Nemci sebi postavili cilj da unaprede zdravlje nacije pre 35 godina, stvorili su uslove za to: mnogo pokretnih traka za trčanje je postavljeno u raznim institucijama. U parkovima su napravljene staze za trčanje, bazeni, veštačka jezera i td. 

Odlučnost da istraju u zdravom načinu života oseća se i dana. Pre oko tri godine sam bio kod prijatelja u Nemačkoj. Ustao sam u 7h ujutru i svojim očima video kako Nemci trče sa osmehom na licu: stariji, mladi, tanki, debeli, svi.. Tako počinju dan. Možda je to razlog zašto imaju duži životni vek od nas (misli na Ruse).

Mi smo prestali da trčimo, prestali da hodamo...Danas nemamo uslove za to! Svuda su redovi automobila, prašina, smog... Nemamo staze ni za hodanje a kamoli za trčanje ili biciklizam.

Bivši pušač o pušenju:

Nakon 20 godina aktivnog pušenja, odrekao sam se nikotina. I to se desilo odjednom. Bio sam mlad profesor, pušio sam kao parna lokomotiva, a pacijent mi je došao na konsultacije. Razgovarao sam sa njim, on mi je zahvalio i rekao: "Doktore, pre nego što sam došao na pregled, otišao sam u toalet da operem zube kako se ne bih osećao na duvan .. a onda dođem kod vas, a vi se dimite od cigareta."

Taj događaj me naterao da prestanem da pušim. Morao sam da budem uzor svojim pacijentima. Kako da im pričam da je pušenje put dosrčanog udarahipertenzijeraka pluća, ako i sam pušim.

O načinu ishrane:

Prošlog septembra sam presto da jedem čokoladu, koju sam konzumirao u velikim količinama: došao bih iz operacione sale, pojeo 100 grama tamne čokolade i radio još 5 do 6 sati. To mi je bila neka vrsta dopinga. 

Vremenom sam shvatio da me to neće nigde odvesti, pa sam počeo da praktikujem dijetu američkih astronauta. Isključio sam šećer, so i hleb. Izgubio sam 9 kilograma i osećam se mnogo udobnije nego ranije. Moj apetit se smanjio. Porodica me kritikuje i kaže da moram da jedem bolje, ali meni ovakav način ishrane odgovara.

Ujutru, po pravilu jedem malo švapskog sira, kad izlazim iz operacione sale - uzmem lagani jogurt ili kuvano jaje. A kod kuće večeram i to pun obrok.

O odmaranju:

Postoji mnogo načina da se opustite od onoga što je štetno po vaše zdravlje. Znao sam oca jednog od mojih zaposlenih, jednog matematičara: živeo je 93 godine. Svaki dan je plesao sa svojom ženom i to do smrti. Njima je to pričinjavalo veliko zadovoljstvo. Mislim da je upravo ta strast odigrala ključnu ulogu u njegovoj dugovečnosti.

Ako osoba nema druge hobije osim pušenja i pijenja, onda je bezvredan. Evo jednostavnog recepta za uklanjanje loših navika: stvorite dobre navike!

Tu su lepe žene, muškarci, klasična književnost, sport, muzika... - ceo svet je ispunjen bojama i sadržajima koje vidite na potpuno drugačiji način kada se oslobodite opasnih zavisnosti.

Lepota oko vas je najbolji podsticaj da i vi budete lepi i živite zdravo!

Loše zdravlje nije samo nasledni problem ili nesrećni splet okolnosti. Poslušajte mišljenje dr Elizabet Blekburn, dobitnice Nobelove nagrade za medicinu, o tome šta izaziva najstrašnije bolesti i kako ih sprečiti, piše Stil.kurir.rs.

Za početak, stručnjaci kažu da je za preranu smrt krivac genetski faktor u 10-20 odsto slučajeva. A šta je sa ostalih 80 i 90 odsto?

"To je vaša ishrana i način života! Tipičan način ishrane jedne moderne osobe zapravo je glavni krivac za preuranjenu smrt i hronične bolesti. Drugim rečima, dug i zdrav život su stvar vašeg izbora", kaže dr Blekburn.
 

Šta mi to biramo svakog dana?

Kad bolje razmislimo, za mnoge od nas odgovor neće biti najpovoljniji. Da li pušite? Da li se bavite sportom? Da li se zaustavite s jelom onda kada više niste gladni, ili jedete dok ne pojedete sve?

To su samo neka od pitanja koja postavlja dr Blekburn, i poručuje da su sledeća pravila ključ dugog i zdravog života:


Ne prejedajte se;

- Bavite se sportom bar pola sata dnevno (računa se i šetnja);

Jedite zdravo (više voća, povrća i žitarica celog zrna, manje mesa).

Ukoliko već pratite ova pravila, dr Elizabet smatra da ste smanjili rizik od razvoja dijabetesa za 90 odsto, a rizik od srčanog udara za 80 procenata. Takođe, ovakav stil života smanjuje rizik od moždanog udara za 50 odsto i rizik od razvoja kancera za 33 procenta.

Otkriće vredno Nobelove nagrade

"U svakoj ćeliji nalazi se 46 hromozoma. Na vrhu svakog nalazi se mala "kapica", koja se naziva telomer. Svaki put kada se ćelija podeli, malo deo te kapice nestaje. Kada telomeri potpuno nestanu, ćelija umire", objasnila je dr Blekburn, koja je za otkriće telomera 2009. godine zajedno sa svojim timom dobila Nobelovu nagradu za medicinu.

Naime, oni su tokom studije duge 5 godina otkrili da tri meseca ishrane bazirane na biljkama uz fizičku aktivnost može značajno da poveća broj telomera. Takođe, istraživanje je pokazalo da se broj telomera kod onih koji nisu promenili način života drastično i sasvim očekivano opada sa starenjem. 

Od kojih bolesti ljudi najčešće umiru u modernom svetu?

Ovo su glavne ubice:


Alchajmerova bolest;

Moždani udar;


Istraživanja su pokazala da promena načina ishrane u onaj koji preporučuje dr Blekburn drastično smanjuje rizik od navedenih bolesti, kao i da čak i mala promena u ishrani, poput smanjenja unosa mesa, a povećanje unosa povrća, donosi značajne rezultate.

Preporuka dr Elizabet Blekburn za ishranu

Šta treba da jedemo svakog dana ako želimo dug život bez bolesti?

Kupusnjače (brokoli, kupus, karfiol, prokelj, rotkvice, repa)

Zeleno lisnato povrće (mlada zelena salata, spanać, kiselo zelje, blitva)

Sezonsko i ostalo povrće (špargle, cvekla, slatka paprika, šargarepa, kukuruz, tikvice, beli luk, pečurke, crni luk, bundeva, grašak, krompir, paradajz)

Mahunarke i njihovi proizvodi (pasulj, soja, leblebije, sočivo, tofu, humus)

Bobice (grožđe, borovnice, višnje, maline)

Voće (jabuke, kajsije, avokado, banane, dinje, mandarine, smokve, grejpfrut, kivi, limun, limeta, mango, nektarine, pomorandže, breskve, kruške, ananas, šljive, nar)

Semenke (laneno seme, svakod dana jedna kašika)

Orašasto voće (bademi, kikiriki, orasi)

Začini (kurkuma, svakog dana dodati četvrtinu kašičice drugim začinima koje koristite)

Hrana od žitarica celog zrna (pahuljice, pasta, hleb)

Voda (minimum 5 velikih čaša (340 ml) dnevno)
 
Uz ovakvu ishranu uvedite i barem pola sata bilo umerene fizičke aktivnosti svakog dana i brzo ćete videti neverovatne rezultate.

Ne deluje teško - izbor namirnica je zaista velik, a u fizičke aktivnosti računa se i lagana šetnja.

Hoćete li probati?
Dr Elizabet Blekbern (70) je australijsko-američki doktor, profesor, naučnik i istraživač. Bavila se biološkim istraživanjima na Univerzitetu San Francisko, a trenutno se nalazi na poziciji predsednika Salk instituta za biološke studije.



Za vreme dijete trebalo bi da pijete dosta tečnosti (najbolje čiste vode) i potpuno da isključite šećer i so. Svake večeri pre nego što odete u krevet popijte 1 šolju malomasnog jogurta ili još bolji izbor je kefir!
Obratite pažnju na jelovnik. jer iako pojedini dani izgledaju slično, postoje razlike koje su značajne. Što se kuvanja pasulja tiče, kuva se gust, sa što manje masnoće i poželjno je bez zaprške (naravno, začini se mogu dodati po ukusu).

Prvi dan

Doručak: 1 šolja nemasnog jogurta, 1 kriška integranog hleba i 50 gr tvrdog sira
Užina: 100 gr bilo kojeg voća
Ručak: 100 gr kuvanog pasulja, kuvano povrće po izboru ili velika salata od povrća i na kraju topla limunada ili čaj (bez šećera)
Večera: Isto kao i za ručak

Drugi dan

Doručak: 100 gr mladog sira, kafa ili čaj (bez šećera)
Užina: 100 gr bilo kojeg voća
Ručak: 100 gr kuvanog pasulja, kuvano povrće po izboru ili velika salata od povrća, 100 gr svežeg soka od jabuke ili čaj (bez šećera)
Večera: Isto kao i za ručak + 100 gr bilo koje kuvane ili pečene ribe

Treći dan

Doručak: 1 šolja nemasnog jogurta ili kefira, 1 kriška integranog hleba i 50 gr tvrdog sira
Užina: 100 gr bilo kojeg voća
Ručak: 100 gr kuvanog pasulja, kuvano povrće po izboru ili velika salata od povrća, 100 gr svežeg soka od jabuke ili čaj (bez šećera)
Večera: Isto kao i za ručak + 1 šolja soka od paradajza

Četvrti dan

Doručak: 100 grama mladog sira, čaj ili kafa (bez šećera)
Užina: 100 gr bilo kojeg voća
Ručak: 100 gr kuvanog pasulja, salata od šargarepe i jabuke sa 1 kašičicom meda
Večera: 100 gr kuvanih ili pečenih pilećih prsa, 50 gr kuvanog pirinča, čaj ili kafa (bez šećera)

Peti dan

Doručak: 100 gr mladog sira ili 100 ml jogurta, čaj ili kafa (bez šećera)
Užina: 100 gr bilo kojeg voća
Ručak: 100 gr kuvanog pasulja, kuvano povrće po izboru ili velika salata od povrća, 100 gr svežeg soka od jabuke ili čaj (bez šećera)
Večera: Isto kao i za ručak + 2 kuvana ili pečena krompira i 1 šolja soka od paradajza

Šesti dan

Doručak: 50 gr tvrdog sira, 1 kriška integralnog hleba
Užina: 1 šolja kefira ili nemasnog jogurta
Ručak: 100 gr mladog sira, salata od mešanog povrća, limunada ili čaj (bez šećera)
Večera: 200 gr kuvanog pasulja, 150 gr voća po izboru
Sedmi dan
Doručak: 100 gr mladog sira ili 100 ml jogurta, čaj ili kafa (bez šećera)
Užina: 100 gr bilo kojeg voća
Ručak: 100 gr kuvanog pasulja, kuvano povrće po izboru ili velika salata od povrća, 100 gr svežeg soka od jabuke ili čaj (bez šećera)
Večera: Supa od povrća, 100 gr kuvanog pasulja, 1 šolja tople limunade

Thursday, October 3, 2019

Connect yourself



Chances are that you use at least one messaging service to stay in touch with your friends during the day. With so many options to choose from, there’s no way we could pick the best messaging service because it all depends on what your friends use. So why not pick all of them?
Franz is our pick for the best messaging app on Windows. It lets you add accounts from dozens of popular messaging services, including WhatsApp, Facebook Messenger, Skype, Telegram, GroupMe, Hangouts, Discord, and many more.
Franz simply adds a new tab for every service you use, letting you keep up with every group in one window. It’s easier on battery than using browser windows for these apps, and you can close it when it’s time to focus.
Download: Franz (Free)

Renew old PCs

The new and improved default OS for the Raspberry Pi isn’t just for hobbyist computer boards any longer. Thanks to an experimental version of the Linux-based software for PCs and Macs, you can use it to reinvigorate an old laptop and get a few more years out of an aging machine.
As we’ve explained before, there’s a lot to like about the Pixel (Pi Improved Xwindows Environment, Lightweight) OS. It looks great, comes with most of the applications you need, and isn’t very demanding on system resources—which means it runs well on the older hardware you’ve got lying around.
To get started, you’ll need to get the Pixel ISO image, which you can download here, on to a DVD or USB stick. If you’re going for the latter option, Pixels creators recommend Etcher; for the former, you can use the tools built into Windows 10 (via the burn to disc option in File Explorer) or macOS (via Disk Utility).
Etcher is a breeze to use. You select your ISO, select your USB drive, and click Flash. Remember the contents of your USB stick are going to be wiped along the way, so make sure there’s nothing on there before you start.
With your USB stick created, it’s simply a question of plugging it into a spare port on your old laptop, and away you go. If you’re not sure how to boot from a USB drive on your computer, a quick web search should help, but on Windows PCs you typically hit a function key such as F12 during start-up—there should be a message on screen.
It’s the same process if you’ve burned a DVD. If you want to, you can make changes to the BIOS so the USB device or DVD drive is always booted from first, and again this is accessed through a function key shortcut during the initial boot (have a look on the web for instructions for your model of PC if you’re stuck).

On Mac computers, just press and hold the Option key during start-up to see a list of bootable drives, then pick the newly flashed USB stick from the list (it was labelled “Windows” when we tested it but your mileage may vary—there are apparently still some bugs on Macs).
Once you’re into the OS itself, it shouldn’t take you long to get up and running. There’s a pre-installed version of Chromium as well as a full version of LibreOffice, and you can see what’s available via the Pi menu in the top left.

Right now the Pixel OS can’t be installed on your laptop, only run from a USB stick or DVD, though this might change in the future. Of course it’s not the only option for running a lightweight, portable OS on an older laptop that’s showing signs of its age, but it’s one that’s quick and simple, and fun to use.

MongoDB noSQL



https://www.makeuseof.com/tag/9-cleanest-safest-websites-download-free-software-windows/



1. Cimet snižava holesterol i šećer u krvi

Cimet poseduje snažno antioksidativno dejstvo, pospešuje varenje i bogat je brojnim hranljivim materijama, među kojima su biljna vlakna, gvožđe, kalcijum, tanini i mangan. Dokazano je da cimet snižava nivo lošeg holesterola u krvi, uništava gljivice i sprečava njihov rast, podstiče rad mozga, te da poboljšava pažnju i memoriju.

2. Kim olakšava varenje

Poznato je da je ova lekovita biljka jedan od najboljih kurminativa (sprečava nadimanje i gasove). Deluje blagotvorno na ceo gastrointestinalni trakt, odličan je diuretik, jača želudac i podstiče varenje, pa ga treba koristiti prilikom pripreme teško svarljivih jela. Takođe, ovaj začin preporučuje se svim ženama jer je naučno potvrđeno da reguliše menstrualni ciklus i ublažava menstrualne i porođajne bolove.

3. Biber podstiče cirkulaciju

Danas postoji više vrsta bibera – crni, beli, crveni i zeleni, koje potiču od jedne biljke, a razlikuju se samo po načinu obrade. Biber je prirodni antibiotik, potpomaže varenje, poboljšava cirkulaciju i ubrzava metabolizam, “otvara” apetit, snižava masnoće i šećer u krvi, reguliše krvni pritisak i štiti od infekcija. Ne preporučuje se osobama koje imaju čir na želucu ili hemoroide.

4. Kurkuma – lek za hronične bolesti

Kurkuma pozitivno utiče na rad mozga i srca i ima antikancerogena svojstva. Snažan je antioksidans i poseduje protivupalno, antivirusno, antibakterijsko i antimikotičko dejstvo. Stoga se razmatra kao potencijalno sredstvo za prevenciju i lečenje malignih bolesti, dijabetesa, alergija, artritisa, Alchajmerove bolesti i drugih hroničnih oboljenja.

5. Anis – prirodni antidepresiv

Anis ublažava grčeve i ima antiseptično dejstvo, stimuliše lučenje žuči i pljuvačke, sprečava nadimanje, zaustavlja proliv, ublažava tegobe koje prate gastritis, snižava temperaturu, pozitivno deluje na srce i krvne sudove, a pokazao se kao veoma blagotvoran u slučaju plućnih bolesti.

6. Đumbirom protiv mučnine i migrene

Osim što se koristi kao dodatak jelima, čajevima i kolačima, đumbir sadrži desetak jedinjenja koja deluju antivirusno, ublažavaju napad migrene i otklanjaju mučninu. Pored toga, jača imunitet i deluje preventivno u slučaju moždanog udara i infarkta. Takođe, podstiče cirkulaciju, smiruje kašalj, otklanja grčeve, stimuliše funkciju jetre, potpomaže varenje belančevina i reguliše menstrualni ciklus.

7. Susam čuva kosti

Semenke susama obiluju kalcijumom i gvožđem, pa ovaj začin prevenira bolesti kostiju i zuba. Takođe, od davnina je poznat kao biljka koja odlaže starenje, a sadrži jedinjenja koja snižavaju holesterol i krvni pritisak. Susam štiti jetru, a sadrži i bakar, mangan, magnezijum, selen, folnu kiselinu, kao i vitamine B1, B6, niacin i riboflavin.

8. Origano jača imunitet

U narodnoj medicini poznat je kao prirodni antibiotik, sredstvo za iskašljavanje i širenje bronhija. Pored toga, origano olakšava varenje, te blagotvorno deluje u slučaju upale sinusa, uha i bešike, kao i hronične grlobolje. Ova biljka jača imunološki sistem, pa se koristi u prevenciji gripa i prehlade, efikasno suzbija najezdu kandide i deluje antibakterijski i antivirusno.

9. Peršun – snažan diuretik

Zahvaljujući hlorofilu, vitaminima C, B1, B2, A i E, kao i esencijalnim amino-kiselinama, peršun je mnogo više od začinske biljke divnog ukusa i mirisa. Najpoznatiji je kao prirodni diuretik (potpomaže eliminaciju suvišne tečnosti iz organizma), a osim toga snižava krvni pritisak, smiruje nerve, jača imunološki sistem, sprečava infekcije, otklanja anemiju, čuva krvne sudove i prevenira bolesti bubrega.

10. Bosiljak smiruje nerve

Ova biljka deluje kao sedativ, analgetik i spazmolitik – smiruje nervozu i napetost, sprečava nadimanje, a poznata je i kao odličan diuretik. Pored toga, podstiče apetit, a blagotvorno deluje i u slučaju upale bubrega i poremećaja menstrualnog ciklusa.

Wednesday, October 2, 2019

WattOS

http://planetwatt.com/new/index.php/downloads/




ZORIN OS:










Susam je poreklom je iz Azije, tačnije iz Indije, prema najstarijim podacima. Prvi put se spominje u hinduističkim legendama gde predstavlja simbol besmrtnosti. Potom je kroz srednju Aziju, Afriku i Aziju dospeo i u Evropu i Ameriku. Obiluje vitamina i hranljivim materijama.

Semenke sezama su možda najstariji začin koji je čoveku poznat. Visoko su cenjene zbog svog ulja koje je izuzetno otporno i ne propada lako.
Ne samo da su semenke susama odličan izvor bakra i veoma dobar izvor mangana, već su i dobar izvor kalcijuma, magnezijuma, gvožđa, fosfora, vitamina B1, cinka, molibdena, selena i dijetalnih vlakana. Pored ovih važnih hranljivih materija, semenke susama sadrže i dve jedinstvene materije: sesamin i sesamolin. Obe ove supstance pripadaju grupi specijalnih korisnih vlakana koja se nazivaju lignani, a dokazano je da imaju efekat snižavanja holesterola kod ljudi i da sprečavaju visok krvni pritisak i povećavaju zalihe vitamina E u životinjama. Takođe je pronađeno da sezamin štiti jetru od oksidativnih oštećenja.
Poznata fraza “ Sezame otvori se“ iz Arapskih noći – odražava glavnu karakteristiku sezamovog mahuna, koja se otvori kad dostigne zrelost. Naučno ime za susamovo seme je Sesamun indicum.
Seme susama je malo, ovalno i pljosnato seme orašastog ukusa. Može biti bele, žute, crne i crvene boje. Susam je glavni sastojak tahini paste i istočnjačke poslastice, halve ili alve.
Susam je veoma hranljiva i lekovita namirnica. Prirodni je antioksidans, antifungal, antianemik, bakterocid, digestiv, diuretic, laksativ, revitalizant, a sjajan je u preventivi mnogih stanja i bolesti.
Zašto je dobro susam uključiti u ishranu?
1. Seme susama je bogat izvor minerala.
2. Bogat izvor vlakana, od kojih dva veoma važna, sezamin i sezamolin, koji smanjuju nivo holesterola i utiču na regulaciju krvnog pritiska.
3. Susam je prirodni antioksidans.
4. Deluje kao antifungal, antianemik, bakterocid, digestiv, diuretiK, laksativ, revitalizant.
5. Deluje preventivno kod problema sa krvnim pritiskom i povišenim nivoom holesterola u krvi.
6. Kako je bogat izvor magnezijuma i vitamina B1, povoljno utiče na smanjenje i uklanjanje uticaja stresa.
7. Antikancerogeno dejstvo ima zahvaljujući fitosterolu.
8. Pomaže zdravlju digestivnog trakta zahvaljujući vlaknima koje sadrži
9. Može biti od pomoći kod artritisa i ublažavanja bola zahvaljujući bakru.
10. Doprinosi zdravlju kože budući da je bogat izvor cinka. Pomaže i zaceljivanje rana.
11. Pomaže kod stanja anemije zbog visokog sadržaja gvožđa.
12. Povoljno utiče na zdravlje kostiju. Susam sadrži kalcijum gde čak prema nekim istraživanjima, šaka susamovog semena ima više kalcijuma nego čaša mleka, a cink, koji ove semenke sadrže, doprinosi povećanju gustine kostiju.
13. Povoljno utiče na plodnost kod muškaraca.