Tuesday, February 21, 2017

Block bittorrent

Bittorrent uses TCP to transfer files and UDP for searching. It will use port 80 if the default TCP ports 6881-6889,6969 and 8080 can not be reached. Some bittorrent clients also support HTTP downloading.To completely block BT, please block UDP port 1024-65534 in your router.

Imate zaposlene koji zloupotrebljavaju internet konekciju skidajući torrente, ovo je način da ih blokirate, ali imajte u vidu da interval portova koji koristi torrent može da se preklopi sa Cisco VPN Client aplikacijom, pa obratite pažnju kada blokirate na glavnom firewall-u vašeg cable router-a na primer.

Pitate se u čemu je štos, mislite da to nije neka zloupotreba, da nije neki veliki problem, kako se samo varate.

1) Ako pustite da zaposleni skidaju torrente bez kontrole, Vaša firma se može naći u velikom problemu ukoliko provajder internet usluga prosledi prijavu za kršenje autorskih prava na filmove, muziku ili piratske aplikacije koje Vaši zaposleni nemilice skidaju bez Vašeg odobrenja i znanja. 

2) S druge strane Vaši zaposleni kada ne skidaju zabranjene sadržaje samom činjenicom da imaju instaliran torrent na kompjuteru konstantno seed-uju zabranjene sadržaje za druge korisnike torrent-a koji dele torrent resurse sa njima, pa i tako "ni luk jeli, ni luk mirisali", a opet i Vi i oni mogu biti u velikom problemu.