Sunday, May 14, 2017

Kako da se zaštitite od svetske malver napasti

Prvo morate da skinete zakrpu sa Microsoft sajta (za odgovarajući operativni sistem):

http://www.catalog.update.microsoft.com/search.aspx?q=4012598

WannaCry cyber attack je zasnovan u svojoj suštini na kodu za EternalBlue NSA exploit.

Ovi napadi će se sve više dešavati, tako da niko nije siguran. Saveti da ne otvarate nepoznatu elektronsku poštu su neozbiljni, jer vektor napada može ići i preko POPUP reklama u većini modernih internet pregledača.

Nemojte otvarati nepoznate priloge u elektronskoj pošti i linkove u njoj ili na socijanim mrežama, ali se pazite i reklama dok čitate omiljene on-line vesti.

Nemojte preuzimati besplatne korisne programe na koje ste navikli, recimo uTorrent, CutePDF i neke varijante VLC Player-a koji se nalaze na drugim download sajtovima. Većina download sajtova je kompromitovana "napakovanim" verzijama osnovnog download-a Vašeg omiljenog freeware-a.

Ukoliko baš morate omiljene freeware aplikacije skidajte direktno sa sajta autora, sa sourceforge ili git-a.

Nažalost ni najbolji antivirusi poput Kasperskog vam neće biti od pomoći, jedino Vam može pomoći MalwareBytes. Takva je situacija trenutno. Bolje poslušajte, jer nije pametno na svojoj koži isprobavati verujte mi.

Veoma mi je dobro poznato ponašanje prosečnih korisnika i zaposlenih na internetu i zato je potrebno da se ozbiljno zabrinete, jer morate biti veoma - veoma pažljivi. Posledice mogu biti fatalne i nenadoknadive, ukoliko izložite svoje računare rizičnim ponašanjem na internetu.

Evo šta Vam se može desiti:

https://www.theguardian.com/society/live/2017/may/12/england-hospitals-cyber-attack-nhs-live-updates