Wednesday, June 21, 2017

Koliko kompjutera mozete spojiti na jedan ADSL ?

Iz prakse podaci, problem:

1 ADSL -> 1 Router -> gomila Switch-eva -> 60 lan (utp) + 40 wi-fi korisnika (preko 2 Wi-Fi routera)

Ovakva kombinacija pri brzini ADSL-a 20/1 će veoma teško funkcionisati ukoliko imate nekoliko zahtevnih korisnika na mreži koji slušaju internet radio ili You Tube na HD.

Ovde imamo 60 lan korisnika, a već kada cifra korisnika predje 40 nastaju problemi sa seckanjem - veoma otežanim učitavanjem internet stranica.

Rešenje problema:

Idealno rešenje je da se u firmama koje imaju 100-tinak zaposlenih podele u grupe od po najviše 20 lan korisnika na svaki ADSL, VDSL, kablovski ili optiku.

Pored toga svaka od ovih grupa bi mogla da nakači još po jedan Wi-Fi router za dodatnih 20 korisnika.

Tako da sada u našoj firmi imamo:

1 adsl 10/1
1 adsl 20/1
1 vdsl 50/2
1 optiku 10/10

Broj korisnika na mreži je oko 100.

Napominjem da u našoj firmi je veoma teško zabraniti YouTube, inernet radio, facebook, ... jer nema "političke saglasnosti", što se tiče tehničkih mogućnosti to nije problem, veoma jednostavno se može ograničiti preko routera.

Znači, za neograničenu upotrebu interneta bez problema u saobraćaju imate recept za 100% rešenje istog.

Korišćena je uglavnom TP-Link oprema (switch-evi i router-i), moguće je da je situacija nešto povoljnija kod Cisco opreme, ali veoma zanemarljivo, jer praksa je tu da pokaže gde teorija "CURI".

Prednost ovako segmentirane mreže je da kad otkaže neki od adsl, vdsl i optičkih uredjaja, uvek imate alternativnu vezu sa internetom, pogotovo ukoliko su uredjaji od različitih provajdera. (Eunet, Telekom Srbije, SBB, PTT, VIP,...)