Friday, January 18, 2019

Elektrotehnika i elektronika

http://www.elteh.net/sheme.html

http://www.otpornik.com/projekat/led-osvetljenje-na-230v.html

IZDVAJAMO>

Jednostavni alarm s tiristorom


Shema predstavlja najjednostavniju moguću izvedbu alarma. Kada aktivirate sklopku S2, tiristor Th1 provede i alarm (u ovom slučaju žarulja La1) se upali i ostaje upaljen sve dok se cijeli krug ne resetira djelovanjem na sklopku S1.
Tiristori se znaju sami upaliti kod naglog porasta napona napajanja (uključenja sklopa) pa C1 služi da ublaži taj nagli porast i spriječi lažno uključenje. Ako se to ne događa možete izostaviti C1 iz sheme. Drugi slučaj lažnog uključenja je samoindukcija u kabelima koji vode do Gatea tiristora. To se eliminira ugradnjom kondenzatora C2 koji se isto može izostaviti ako se to ne događa.


***







LED voltmetar za kontrolu 12V akumulatora


Shema prikazuje voltmetar koji je pogodan za kontrolu napona 12V akumulatora prilikom punjenja. Voltmetar pali diode pomoću 4 zener diode kad dosegnu svoj proradni napon, ustvari 1,6V više od nazivnog napona koliko je uglavnom potrebno diodi da provede. Znači ako je napon 13.6V ili više sve ledice svijetle, a ako je manji od 10,6V onda su sve ugašene.

Punjač 12V olovnih akumulatora – 6A


Punjač akumulator puni maksimalnom strujom i počinje je kontinuirano smanjivati kako napon raste otprilike ovim koracima: 13,5V – 4A, 14V – 3A, 14,5V – 2A, 15V – 0A. IC1 i T1 je potrebno montirati na poveći hladnjak jer se dosta grije. Promjenom vrijednosti otpornika R2 regulira se max. napon akumulatora, odnosno struja prorade T1.

LED treptač na 12V


Shema prikazuje jednostavan treptač s LED diodom. Radi na naponu od 12V. Promjenom kondenzatora C1 može se utjecati na učestalost treptanja.

ON - OFF indikator za 230V


Uređaj je namijenjen za indikaciju stanja nekog uređaja ili bolje rečeno sklopke S1. Znači kada je S1 otvorena ili uređaj ugašen upaljena je zelena LED1, a kada je zatvorena ili uređaj radi upaljena je crvena LED2.
Princip rada se temelji na tome da sklopka S1 kada se zatvori, tranzistor T1 dovede u zasićenje i kratko spaja odnosno gasi LED1.
Sklopka S1 mora biti predviđena za napon od 230V i mora podnositi struje trošila kojim upravlja!!



LED dioda na 230V v1


Shema prikazuje jednu od verzija kako LEDicu spojiti na 230V. Umjesto otpornika koji ograničava struju kroz LED koristi se reaktancija kondenzatora. Prednost ove metode je u tome što nema toplinskih gubitaka kao na otporniku. Dioda D1 štiti LED od previsokog napona suprotnog polariteta. Napon kondenzatora treba biti otprilike 2x veći od napona napajanja. Vrijednost kondenzatora se može izračunati prema sljedećoj formuli:
C= I / 6.28 x U x f
C= kapacitet [F]
U= napon [V]
f= frekvencija [Hz]
I= struja kroz LED [A]


Pretvarač 12/230V v4


Shema prikazuje pretvarač 12/245V sa izlaznim naponom kvadratnog oblika. IC 4047 radi kao astabilni multivibrator i njegovi izlazi upravljaju sa dva tranzistora koji napajaju transformator. Frekvencija se može regulirati pomoću potenciometra P1 od 50-400Hz. Tranzistori su predviđeni za snagu transformatora do 60VA.



Oscilator s piezo zvučnikom


Još jedan iz serije jednostavnih oscilatora. Shema je ista kao i kod oscilatora s tranzistorom, samo što je ovdje upotrebljen drugačiji zvučnik. Ustvari korišten je keramički piezo zvučnik. Zbog njegove interne kapacitivnosti ne koristi se dodatni kondenzator. Ostatak sheme je isti, a princip rada temelji se na činjenici da će većina NPN tranzistora zaoscilirati kad se obrnuto polariziraju. Baza se nespaja.


Oscilator s tranzistorom


Još jedna izvedba višenamjenske zujalice. Većina NPN tranzistora će zaoscilirati kad se obrnuto polariziraju. Baza se nespaja. Primjer dan u shemi napaja se s 9V, vuče 4mA struje i oscilira na frekvenciji od 550Hz. Napon napajanja varira u odnosu na tip upotrebljenog tranzistora:
  • 7V za tranzistore male snage (BC109, BC238, 2N2222)
  • 12V za tranzistore srednje snage (BD139)
  • 16V za tranzistor velike snage (BUX22, 2N6543)

Tags: shemazujalica

No comments:

Post a Comment

Коментар: