Wednesday, October 16, 2019

КАКО ПОЧЕТИ МИНИМАЛИСТИЧКИ ПРОРАЧУН

КАКО ПОЧЕТИ МИНИМАЛИСТИЧКИ ПРОРАЧУН
https://nataliebacon.com/minimalist-budget/

1. Промените свој начин размишљања о новцу из позајмљивања / плаћања у поседовање
Генерално, чујем како људи причају о поседовању ствари у вези са плаћањима. Они ће рећи ствари попут „Купио сам овај аутомобил јер сам добио велику количину закупа - плаћања су само 200 долара месечно.“ Циљ је да своје финансије растежу колико је то могуће, осигуравајући да имају најнижу плаћања, тако да могу да живе преко својих могућности животним стилом на који осећају право али не могу да приуште.

Минималистички буџет захтева да овај менталитет преокренете наглавачке. Уместо да размишљате у смислу плаћања, морате размишљати у погледу власништва. Питајте која је месечна уплата, питајте колики је трошак за куповину предмета.

Како то радим:

Још увек имам кредитну картицу, не штедљиву и верујем да је мој потенцијал прихода неограничен. То је врло другачије од новца филозофије новца већине људи. Након што смо током година научили о новцу, у то се одлучује и у шта се истински верује.



2. Дефинишите своје финансијске вредности и утврдите своје финансијске приоритете
Да бисте изсекли непотребне ствари из свог живота, морате знати шта вам није потребно.

То значи да морате да дефинишете шта вам је неопходно - или драгоцено. Једном када сазнате које су ваше вредности, можете успоставити финансијске приоритете.

Примери финансијских вредности:

Живите живот без дуга
Уштедите 20% свог прихода
Имајте 30% међуспремника између прихода и расхода
Донирајте 10% својој цркви
Пензионисати се са 55 година
Једном када вам буде јасно које су ваше финансијске вредности, можете поставити своје финансијске приоритете. Ваши финансијски приоритети су у основи ваши финансијски циљеви. Они показују ваш план од доласка где сте сада до места где желите да будете. Они ће се разликовати у зависности од тренутних финансијских околности.

Примери финансијских приоритета су:

Отплатите сав дуг у року од 3 године (кредитне картице, студентски зајмови, зајмови за аутомобиле, итд.)
Након што се дуг отплати, штедите 20% вашег прихода
Почните да донирате 10% свог прихода цркви већ сада
Зарадите 20% више прихода започињући споредни посао (ево 45 начина зарадити додатни новац)
Направите дугорочни финансијски план који вам омогућава да се повучете са 55 година
Ово су само примери. Постоји много различитих начина на које можете креирати стварање сопствених финансијских приоритета. Ако сте у позицији у којој заиста желите да знате које су ваше финансијске вредности или који приоритети треба да поставите, размислите о буџету 50/20/30. Према овом буџету, 50% свог прихода намењате својим потребама, 20% прихода штедишама и дуговима и 30% свог прихода жељама.

Друга ствар коју треба узети у обзир је вредност искустава у поређењу са стварима. Оно што истраживање показује јесте да ћете бити сретнији што трошите новац на искуства у поређењу с трошењем новца на ствари више на то овдје.

Може се осећати као да је куповина ствари кључ среће (нарочито у традиционалној, америчкој култури). Међутим, то није тачно. Зато се борите. И размислите о приоритизацији искустава над стварима.

Супер је важно да утврдите своје финансијске вредности и дефинишете своје финансијске приоритете како бисте створили минималистички буџет. Темељ минимализма даје приоритет ономе што је важно и заборавља на остало. Да бисте то учинили, морате одлучити шта вам је важно.

Како то радим:

Можете да гледате ИоуТубе видео снимке на мом каналу и погледате шта је моја филозофија новца и како радим на привлачењу новца у свом животу.



3. Направите листу својих навика у трошењу и процените потрошњу
Направите листу свих ствари на које трошите новац (примери укључују путовања у Таргет, поклоне на Амазону, трошкове венчања, путовање и било шта и све између тога). Што детаљније можете направити списак, то боље.

Након што напишете листу своје потрошње, процијените сваку ставку ретка. Запитајте се да ли свака ставка ретка има смисла у вашем животу? Да ли га цените? Да ли служи вашим финансијским вредностима и приоритетима?

Запамтите да говорећи „да“ једној ствари, а другој не. Ако кажете да нечему што вам служи, ви кажете не.

Ево примера. Рецимо да трошите 150 долара месечно на косу. Питали бисте се да ли трошење 150 долара месечно служи вашим финансијским вредностима и приоритетима? Ако не служи вашим финансијским циљевима, да ли је за вас нешто важније од ваше финансијске будућности? Одговор може бити да. Може бити не. Кључно је схватити да трошећи новац у једној области не можете га потрошити у другом. Другачији начин гледања на оно што трошите.

Ако утврдите да трошите новац на ствари које се уклапају у ваше финансијске вриједности и приоритете, требали бисте смањити ове трошкове из свог минималистичког буџета.

Како то радим:

Држим се свог буџета. Користио сам кредитну картицу. И носим неутралну гардеробу.

4. Поједноставите своје рачуне и кредитне картице
Минималистички буџет је онај који вероватно има један главни текући рачун и један главни штедни рачун.

Текући рачун треба користити за све ваше дискреционе (забавне) и недискреционе (трошкове становања, дуговања, рачуне). Ваш штедни рачун треба да се користи за ваш хитни фонд.

На исти начин, имате само једну кредитну картицу (ако уопште морате имати кредитну картицу). Одрећи ћете се неких награда, али поједноставит ћете свој живот и олакшати вам да будете организирани и да надгледате потрошњу.

Ово је велика област у којој видим грешке. Видим људе који имају 7+ рачуна и штедних рачуна - један за одмор, један од пореза, штедњу у првом плаћању, један за хитне фондове и слично. Неуредно је и обично видим да се људи задужују са једног рачуна да би финансирали други. То је такође нешто што видим код људи који су заглавили у начину плаћања. Плаћања се врше на више места и штеде готово ништа на више рачуна.

Како то радим:

Имам један текући рачун и један штедни рачун. Имам пензионе рачуне, попут 401 (к) и РРА преноса, али ти су потребни за моју пензијску штедњу. Немам раширене додатне рачуне. Моје финанције су врло једноставне, штеди их лако и даје ми јасноћу и организованост. Стварно не могу да замислим да има више налога на све стране (лудо ме размишља о томе)!



5. Направите план потрошње са својим приходима и расходима
Иако се овај пост у целини односи на стварање минималистичког буџета, у овом кораку је пописивање одређених ставки ставки ваших трошкова у односу на ваш приход. У осталим су корацима говорили о поједностављивању, постављању циљева и усвајању минималистичког начина размишљања. Ово је корак у којем морате разбити свој приход и трошкове и одлучити где желите да оде сваки долар (тј. Направите свој стварни буџет).

Можете користити мој пакет прорачунских таблица или створити сопствени.

Пример трошкова у једноставном, минималистичком буџету су:

Изнајмљивање / хипотека
Комуналије
Прехрамбене намирнице
Превоз
Лична нега
Клинци
Путовање
Забава
Стручне службе
Давање
Остало
Без обзира за шта се одлучите за своје трошкове, имајте на уму да је једноставно коришћење кључно за имплементацију минималистичког буџета.

Како то радим:

Користим прорачунске табеле и ажурирам их месечно (прегледавам их недељно). Планирам пажљиво и пратим све што трошим.


6. Аутоматизирајте своје уплате
Будући да минимализам обухвата поједностављени начин организације ваших финансија, има смисла да аутоматизујете што више својих уплата у оквиру овог буџета.

Аутоматизирајте уштеде (нпр .: директни депозит на пензионе рачуне), плаћање дуга (нпр .: аутоматски терећење плаћања првог у месецу) и плаћање рачуна.

Што лакше финансирате у оквиру овог буџета, то је боље.

Како то радим:

Ја аутоматски све плаћам. Осигуравам да аутоматско плаћање долази с мог банковног рачуна, тако да „потискујем“ уплате (уместо да их рачуни „повуку“). Овим се избегава да више компанија има моје податке. Олакшава живот.



7. Упитите све будуће куповине
Корак 6 гледа уназад тако што процењује вашу прошлу потрошњу како бисте знали на шта сте обично трошили новац у прошлости.

Овај корак је питање пропитивања свих будућих куповина. Уз минималистички буџет, требало би да доведете у питање све куповине које обављате. Запитајте се да ли је куповина потребна.

Имајте на уму да вам треба времена за зараду, тако да свака куповина коју обавите мора бити вредна времена које сте потрошили зарадите.

Више о смањењу трошкова потражите у чланку Како радикално умањити своје трошкове.



8. Закажите финансијске састанке како бисте прегледали свој напредак
Једна је ствар организовати се и имати план - потпуно је другачија ствар примијенити га током времена. Ствари ће се променити у вашем животу што ће ваш некада савршен план учинити потпуно неизводљивим.

Да бисте прегледали, оценили и ревидирали свој буџет тако да и даље ради за вас, успоставите месечне финансијске састанке са собом (и са партнером ако га имате). То ће вам пружити шансу да извршите и промените буџет по потреби.

Како то радим:

Сваке недеље увече прелазим своје финансије и буџет да бих био сигуран да пратим и прегледавам све своје рачуне. Заиста је корисно имати сет за ово недељно време.



9. Осигурајте се пријатном чуду
Људи ће можда помислити да сте потпуни чудак за живот мање.

Навикнути се на нешто! 

То је добра ствар. То значи да намерно живите, имате план за свој новац и дизајнирате живот који волите.

Већина људи то не ради. А ако ти људи суде по теби, то је само зато што те не разумеју.

Срећом, имамо диван свијет интернета, тако да не морате бити тако чудни. Дођите да се дружите у мојој Фацебоок заједници или на неком другом блогу и тамо ћете наћи пуно минималистичких буџета!

A FINAL NOTE!

The minimalist budget is a budgeting system that simplifies your finances by cutting out what you don’t value and what doesn’t have a purpose and prioritizing your true financial values.
This budget may not give you the maximum credit card rewards, coupon hacks, or freebies, but you will have financial clarity and peace with a simplified system focused on your financial goals.
To get started creating your own minimalist budget, do the following:
  1. Change your money mindset from borrowing/payments to owning
  2. Define your financial values and establish your financial priorities
  3. Create a list of your spending habits and evaluate your consumption
  4. Simplify your accounts and credit cards
  5. Create a spending plan with your income and expenses
  6. Automate your payments
  7. Question all future purchases
  8. Schedule financial meetings to review and revise your budget
  9. Get comfortable feeling like a weirdo
A minimalist budget is my fav because it makes life easier while moving me toward my financial goals.
Cheers to better budgeting! 


No comments:

Post a Comment

Коментар: