++
Храна која је обично дозвољена на дијети без угљених хидрата укључује:
- Месо и производи ниске угљене хидрате: пилетина, говедина, ћуретина, јагњетина, дивљач, бизони, свињетина, јаја, путер, свињска маст, сир
- Плодови мора: лосос , тилапија, бакалар, шкампи, сардине, харинга, рак
- Зачини: зачинско биље и зачини
- Нулакалорични напици: вода, црна кафа и обичан чај
- Орашасти плодови и семенке (оне са мало угљених хидрата): бадеми, ораси, семе бундеве, семе сунцокрета, пистације, индијски орах
- Нешкробно поврће (оно са мало угљених хидрата): броколи, тиквице, паприка, карфиол, лиснато поврће, рутабага, репа, прокулица, шпаргла, печурке
- Воће са високим садржајем масти: кокос, авокадо
РЕЗИМЕДијета без угљених хидрата ограничава храну која садржи пуно угљених хидрата и ослања се првенствено на месо, млечне производе, морске плодове и биљну храну са мало угљених хидрата.
Дијета без угљених хидрата је врло рестриктивна и елиминише неколико група хране, као што су:
- Зрна: пиринач, фарро, јечам, квиноја, пшеница, хлеб, тестенине
- Слаткише и пекарски производи: торти, колача, слаткиша, содас , слатких пића
- Воће: јабуке, поморанџе, банане, бобице, киви, крушке
- Шкробно поврће: грашак, кукуруз, тиква, кромпир
- Пасуљ и махунарке: црни пасуљ, пасуљ, леблебије, сочиво
- Млекара: млеко и јогурт
- Зачини са додатком шећера: кечап, сос са роштиља, преливи за салате
- Алкохол: пиво, вино , алкохолна пића, слатка мешана пића
РЕЗИМЕОграничена храна на исхрани без угљених хидрата укључује житарице, слаткише, пекарске производе, воће, поврће са шкробом, пасуљ, млеко, јогурт и алкохол.
Ево примера петодневног менија за исхрану без угљених хидрата.
1 дан
- Доручак: јаја, сланина , нарезани авокадо
- Ручак: римска зелена салата са млевеним ћуретином, сиром и преливом од маслиновог уља
- Вечера: лосос, резанци од тиквица, страна семена сунцокрета
- Грицкалице: говеђе месо, сир
Дан 2
- Доручак: јаја , шницла, траке од паприке
- Ручак: облози од зелене салате од туне, шаргарепа умочена у пире од авокада
- Вечера: јагњећи котлети, салата од спанаћа са орасима и прелив од маслиновог уља
- Грицкалице: тврдо кувана јаја, пистације
3. дан
- Доручак: јаја, ћурећа кобасица, авокадо
- Ручак: шкољке, прокељ пржена са пармезаном сир
- Вечера: свињски котлети, печени парадајз и репа
- Грицкалице: семе сунцокрета, брие
4. дан
- Доручак: јаја са исецканом пилетином, јалапено , сиром чедар
- Ручак: пуреће пљескавице са помфритом од рутабаге
- Вечера: ћуфте и резанци од тиквица са печеним парадајзом
- Грицкалице: сардине, макадамија
5. дан
- Доручак: сираста јаја са броколијем , пилећа кобасица
- Ручак: салата од бифтека и риколе са преливом од маслиновог уља, индијски орах
- Вечера: рачићи прекривени кокосовим орасима , печене шпаргле и печурке
- Грицкалице: ћуретина, авокадо
РЕЗИМЕДијета без угљених хидрата је врло рестриктивна и углавном се ослања на животињску храну и биљну храну са врло мало угљених хидрата.
Дијета без угљених хидрата елиминише готово све угљене хидрате и подстиче висок унос масти и протеина .
Може појачати губитак килограма, здравље срца и контролу шећера у крви. Ипак, непотребно је смањивати све угљене хидрате да бисте искусили ове предности.
Осим тога, ова дијета може смањити ниво енергије и повећати ризик од недостатка хранљивих састојака.
Уместо тога, тежите уравнотеженој исхрани са разноврсном храном.и Водич за почетнике
No comments:
Post a Comment
Коментар: