Tuesday, April 13, 2021

Neverending story

 ++






CHANGE IT TO DISABLED!






And finally, no more stupid warning:

Working on updates
93% complete
Don't turn off your computer






Ovas kao lek
Posebno se preporučuje osobama koje imaju problema sa varenjem. Ovas odlično čisti creva i sprečava nastanak tumora u ovom delu tela. Samim tim poboljšava metabolizam, naročito kod ljudi koji imaju problem sa stolicom, to jest nemaju redovnu stolicu.

Ako imate probleme sa jetrom i štitnom žlezdom, ovas je prava stvar za vas.  Preporučuje se i kao prirodni lek kod nekih drugih bolesti poput dijabetesa, gastritisa, anemije, astme, problema sa bubrezima, i tako dalje. Snižava holesterol i reguliše nivo šećera u krvi. Ima nizak glikemijski indeks što je povoljno jer minimalno utiče na šećer u krvi.

Za ishranu se najradije preporučuje ovas u zrnu, ali i ovsene pahuljice, jer su praktične za upotrebu. Lako se spremaju i možete ih pripremiti čak i dok ste na poslu, brzo i lako.


------------------

------------------

Zdravstveni značaj prosa
Proso se koristi u prirodnoj medicni kao zdrava hrana, koja dugotrajnim korišćenjem značajno utiče na opšte stanje organizma. Da biste osetili sve benefiti prosa,  potrebno je da ga uvrstite u redovnu ishranu. Priprema se na različite načine. Možete ga kuvati, mleti, koristiti kao dodatak čorbama umesto testenine, pasirati itd.

Proso svojim bogatim nutritivnim sastavom utiče na sledeće procese:

Smanjuje loš holesterol u krvi – Ovakva svojstva mu omogućavaju biljna vlakna i fitinska kiselina koju poseduje. Loš LDL holesterol može se značajno suzbiti izbacivanjem drugih izvora ugljenih hidrata i korišćenjem prosa.
Obnavlja crevnu floru i normalizuje rad organa za varenje.
Podiže imunitet i čisti organizam zahvaljujući vitaminima kao što  su A, B, C, D i E.
Sadrži magnezijum koji deluje na smanjenje šećera u krvi.
U borbi protiv malokrvnosti proso pomaže zbog visokog sadržaja gvožđa koji poseduje.
Poboljšava rad bubrega i bešike. Čisti mokraćne puteve jer je proso blagi diuretik pa stimuliše izbacivanje viška tečnosti u organizmu.
Proso štiti srce i krvne sudove. Obnavlja ćelije i mišićno tkivo.
Utiče na gustinu kostiju, poboljšava kvalitet zuba, sprečava pojavu avitalnih i krtih zuba. Utiče na kvalitet kose i noktiju.
Proso sprečava pojavu kamena u žučnoj kesi. Kao antioksidant utiče i na čišćenje jetre pa se preporučuje svima koji imaju sindrom „masne jetre“.
Dobra je alternativa osobama alergičnim na gluten.

No comments:

Post a Comment

Коментар: