Monday, February 5, 2018

free sms

http://www.e-freesms.com/

1)

СТАНКОВИЋ


Грб ове племићке породице налази се у свим илирским грбовницима. Ова породица потиче из Вучевице код Пливе. Три сребрена копита на штиту одају рашко порекло.




Извор:



2)


Стојан Караџић, Вук Шибалић: „Дробњак и породице у ДРОБЊАКУ и њихово поријекло“, II допунско издање, Београд, 1997, ИШ ‘Стручна књига’
СТАНКОВИЋИ
(живе на Мокроме)
Станковићи воде поријекло од Калабића. Садашње презиме су добили по Станку Вуканову Калабићу. Станко је имао синове Митра, Павла, Спасоја, Андрију, Ђурка и Драгића. Једном приликом дочекају Турке с плијеном који су заплијенили у селу Придворици. Митар је са браћом Турке побио, а плијен вратио и предао га Придворичанима. У овој борби погибоше Спасоје и Андрија. Сви данашњи Станковићи на Мокром су од Андрије Станкова, а Радоњићи од Митра, како је већ наведено у одјељку о Радоњићима Андрија Станков је имао два сина – Пера и Рада.
У НОР-у 1941-1945. године, Василије-Васо Вулов и Милка су погинули као припадници јединица НОВ-а, и то: Васо на Пештеру 1944. године, а Милка код Бијељине 1944. године.
Славе Ђурђевдан, а прислужују Никољдан.

ИЗВОР: Стојан Караџић, Вук Шибалић: Дробњак и породице у Дробњаку и њихово поријекло, 1997, приредио сарадник портала ПОРЕКЛО Војислав Ананић



No comments:

Post a Comment

Коментар: