Friday, February 9, 2018

HP1010 on XUBUNTU

https://askubuntu.com/questions/390059/why-doesnt-my-hp-deskjet-2514-work/390064#390064


sudo sh hplip.run


xubuntu hp1010:
sudo apt-get install hplip-gui

https://help.ubuntu.com/community/NetworkPrintingWithUbuntu?action=show&redirect=NetworkPrintingFromWinXP



Drage čitateljke, evo probao sam i svi kancelarijski programi rade super.

Nemojte otpisivati kompjutere stare 10-tak godina i nemojte na njih instalirati Windows 10, jer Windows 10 nema drajvere za stare kancelarijske laserske HP printere.

Ako u firmi imate starih kompjutera tipa (Intel Celeron Singlecore 2GHz, Sempron, Athlon na 2GHz, 2GB Ram, 100 GB HD) na kojima se vrtio Windows XP Professional SP3 (najverovatnije piratski) vreme je da osvežite svoj stari računar Xubuntu Linux-om (koji je potpuno besplatan i potpuno legalan za upotrebu u ozbiljnim kancelarijama, firmama i ustanovama).

Verovatno imate i stare HP1010 ili HP 1000 Lj, a dobili ste nove kompjutere sa legalnim Windows 10, onda oni stari kompjuteri sa nelegalnim Windows XP, još nisu za otpis, jer na njih možete instalirati potpuno legalan i svež operativni sistem koji je idealan za kancelariju.

Da li znate da Windows 10 ne podržava stare HP laserske printere ?

Prvi je HP 1000, a drugi je HP 1010. Xubuntu Linux je rešenje jer ima drajvere za sve stare HP printere. 

Instalirate HPLIP GUI i imate sve drajvere za skoro sve pomenute starije HP printere, a za koji ne postoje drajveri na Windows 10 (ovo govorim provereno iz prve ruke).

Nemojte bacati svoje stare kompjutere i HP printere, nego instalirajte Xubuntu i problem je rešen.

Xubuntu instalirajte sa podrškom za СРПСКИ ЈЕЗИК, onda jednostavno podesite podršku za tastaturu na ikonici na kojoj se nalazi tastatura, dodate српски ћирилица, srpska latinica, madjarski, nemački, engleski i sve one jezike koje ste ranije koristili na Windows-u.

Imate Mozilla Firefox (internet preglednik), Mozilla Thunderbird (email klijent za poslovni-korporativni email u vašoj firmi), Libre Office (besplatna zamena za MS Word i MS Excel), pored ovoga imate i gomilu linux aplikacija za kancelariju i zabavu.

Linux može da vidi šerovane foldere u korporativnoj mreži računara u Vašoj firmi na primer.

Ako nekome treba pomoć oko instalacije neka mi se javi.

Jedino što treba da uradite pre instalacije Xubuntu Linuxa je da iskoristite alatku Partition Magic iz HirensBoot CD i da vaš hard disk formatirate u ext4 na primarnoj particiji i linux-swap takodje na linux particiji.

Ako je Vaš HDD veličine oko 100 GB, što je bio standard pre desetak godina, a i Vaši kompjuteri imaju oko desetak godina, onda od tih 100 GB odredite 95 GB za ext4, a 5 GB za linux-swap particiju (i jedna i druga treba da budu primarne particije).

Ako je Vaš HDD 80 GB, onda za ext4 odredite 75 GB, a linux-swap na 5 GB.

U suštini za linux-swap uvek ostavite oko 5 GB, pod pretpostavkom da imate kompjuter sa 1-2 GB RAM-a, što je bio standard pre oko 10 godina.

For nerds:
Uspeo sam da namestim  da sa ALT+SHIFT menjam jezike, ali ne i da ih prikazuje na taskbar liniji kao što smo navikli u Windowsu, ali bitno je da šljaka promena jezika i štampanje. Sasvim je to dovoljno da možete konformno da radite u Libre Office-u i da štampate.

Inače XUBUNTU je neznatno manji od Elementary OS-a, a on je neznatno manji od MintOS-a, a ovaj je neznatno manji od Ubuntu-a, tako da je XUBUNTU baš ono osnovno što Vam treba za neku ozbilju kancelarijsku primenu. Ima sve što Vam treba bez nepotrebnih stvari.

Instalirao sam ga od nule, veoma jednostavno i brzo, bez ikakvih problema na sledećoj mašini:
Intel Single core 64 bit, ram 2GB, hdd 80 gb. Osećaj je kao da radite bar pet puta brže i lakše nego na Windows XP, odnosno kao da imate neki dual core procesor sa duplo više rama.

Razlika je drastično vidljiva kod surfovanja internetom na Mozilla Firefox browseru, sve se stranice otvaraju bar dva puta brže, nema virusa pa sve teče glatko i lepo, grafika je mnogo bolja nego na Firefox-u pod Windows XP ili čak Windows 7 i Windows 10. Prosto da ne poveruješ dok ne vidiš svojim očima. Slike u Firefoxu su jasnije, kristalno čiste fontovi veoma lepi skoro kao na MacOS-u.

Čudo jedno - od sada ima samo ovaj XUBUNTU da forsiram tamo gde radim, gde god to opis poslova dozvoljava, ne mora svuda da se vrti Windows 10, a stare kompjutere ne morate bacati i otpisivati bar dok imate XUBUNTU. Kada ste sistem admin, možete tačno da znate za koje radno mesto Vam treba baš Microsoft, a na koje je sve jedno šta imate, bitno je samo da radi.

90% kancelarijskih poslova koji se obavljaju u Microsoft Office možete da zamenite sa XUBUNTU računarima starim 10 godina.

Ako Vam baš zatrebaju neke internet strane koje se baš moraju otvarati u IE11 (što je slučaj sa većinom sajtova banaka i eupravom u Srbiji), onda ipak morate da se isprsite za Windows 10 i najnoviji kompjuter, šta da Vam radim, kada naši forsiraju monopol Microsoft-a.

Ali i to može da se sredi pomoću instalacije Wine-a na XUBUNTU i IE11, ali to još nisam pokušavao, tako da neću da tvrdim da tako nešto radi baš 100%, pogotovo sa Gemalto Card Reader-om i sertifikatima PKS ili Posta Srbije.

Ukoliko ne radite u javnom sektoru onda je XUBUNTU prava stvar za Vas, za male i srednje prvrednike je i više nego dovoljan za posao i veoma stabilan, što se ne može reći za Windows-e.

Da i još nešto, XUBUNTU je potpuno besplatan i legalan operativni sistem, kao i sve aplikacije na njemu, tako da štedite 20.000 dinara koje bi dali za Windows i 40.000 dinara koje bi dali za Microsoft Office (i to po svakom kupljenom kompjuteru).

Recimo da jedan prosečni kancelarijski kompjuter košta oko 40.000 dinara bez operativnog sistema, ukoliko birate Windows, onda za legalnu konfiguraciju sa Windows-om i Office-om morate izdvojiti:
40.000 + 20.000 + 40.000, što je 100.000 dinara po svakom kupljenom kompjuteru.

Ukoliko birate alternativno besplatno rešenje za svoju kancelariju, a mali ste privatnik, koji nema baš puno para za razbacivanje, onda umesto 100.000 dinara, možete dobiti istu stvar za 40.000 dinara ili za 0,00 dinara ukoliko već imate neki 10 godina stari kompjuter.


***








No comments:

Post a Comment

Коментар: