Sunday, November 25, 2018

Linux kancelarija na 10 godina starim kompjuterima, printerima i skenerima

MX Linux:
Moderna Linux kancelarija sa najnovijim softverom na 10-15 godina starim kompjuterima, printerima i skenerima, odnosno kompjuterima koji su namenjeni preistorijskom Windows XP-u:



Imate stari HP LaserJet 1010 ili HP LJ 1000 Series, onda instalirajte na MX Linuxu drajvere za sve HP Laser printere - "HPLIP-GUI paket".

sudo apt-get install hplip-gui


Najnoviji MXLinux ima manji ISO, a više aplikacija od XUBUNTU Linux-a o kome sam govorio ranije.

Xubuntu je glomazniji jer je naslednik Ubuntu-a, a MX Linux je naslednik Debian-a, Mepix-a i Antix-a. Mepix i Antix sami po sebi su veoma dobro poznate kao brze i stabilne distribucije Linux-a.

Ako imate SingleCore na 2GHz sa 1 GB RAM i HDD 40 GB, onda je MXLinux idealan za Vas - to su minimalni zahtevi.

Ja Vam preporučujem DualCore procesor na bar 2 GHz sa bar 2 GB RAM i HDD od bar 80 GB, u ovom slučaju sve aplikacije "lete" i rade bar 2 puta brže od bilo kog operativnog sistema koji ste ikada probali.


Još ako imate stare HP LaserJet printere ili skenere, onda instalacijom gore pomenutih HPLIP drajvera imate veoma dobru, modernu i produktivnu mašinu za svoj posao iako je stara bar 10-15 godina.

Ni jedan Windows Vam ne može dati isti efekat, ne zavaravajte se.

Šta da istaknem od programa koji su preinstalirani, tu su Mozilla Firefox (internet preglednik) i Mozilla Firebird (imejl klijent), tu je Libre Office za Vašu kancelariju ili ured.
Pored toga imate gomilu aplikacija za razne primene, od obrade fotografija, aplikacije za grafiku i crtanje, VLC movie preglednik filmova i muzike, YouTube preglednik, interesantne igrice,..

Sve ovo imate odmah nakon instalacije operativnog sistema, malo li je ?
Kod Windows-a sve ove programe morate posebno da preuzmete sa interneta i posebno instalirate svaku od njih, a ovde imate sve kao na tacni.

P.S. Inače, MXLinux je kompletniji od AntiX Linuxa, ali ako imate SingleCore i slabiji kompjuter, onda je AntiX bolji izbor (kod AntiX-a mnoge stvari morate sami instalirati iz synaptic package manager-a, a i njega morate da podesite da čita što više repozitorijuma). Dok kod MXLinuxa nemate potrebe da sami instalirate neke aplikacije, kod AntiX-a, morate i Sambu instalirati, pa HPLIP-GUI (ali prethodno uključujući skoro sve ponudjene repozitorijume u synaptic package manager-u). Tako da je AntiX više namenjen kućnim korisnicima, ali ako imate korporativnu LAN mrežu, onda je MXLinux jedini pravi izbor.

MX Linux odmah vidi Network u LAN mreži koristeći sambu, dok kod AntiX-a to nije slučaj (mora se samba dodatno instalirati).




Да се не заборави !

MORE TIPS:
Ako imate konfiguraciju 2Core-2GHz-2GBram-20GBhdd, onda probajte i Linux Mint, pa koja Vam se svidi.



Die Bibliothek von Alexandria,

The Great Library of Alexandria,

La bibliothèque d'Alexandrie,

Biblioteca de Alexandria,

La Biblioteca Real de Alejandría o Antigua Biblioteca de Alejandría,

No comments:

Post a Comment

Коментар: