Thursday, August 2, 2018

Pascal se vratio na velika vrata

https://beogradsko.blogspot.com/2020/07/postanite-profesionalni-programer-na.html



https://www.pascalgamedevelopment.com/content.php

https://www.taoyue.com/tutorials/pascal

https://www.lazarus-ide.org/

http://kntuniversity.org/lazarus-delphi-programming-tutorials/

https://racunarstvoiinformatika.wordpress.com/2012/01/11/naredbe-za-organizaciju-ciklusa-naredbe-ponavljanja/

https://casoviracunarstva.wordpress.com/

https://kompjuteri2011.wordpress.com/2016/01/20/lazarus-tutorijal-10-tok-programa-i-checkbox/

http://science.webhostinggeeks.com/vodic-za-programiranje

https://www.tek-tips.com/viewthread.cfm?qid=1281090

http://lazplanet.blogspot.com/2016/06/how-to-detect-mouse-events-outside-your.html

http://www.delphimaster.net/view/4-37460

http://www.delphitricks.com/source-code/windows/trap_mouse_events_outside_of_my_application.html

#1


Postoje svakakva "mišljenja", tzv. "programera" koji smatraju da Pascal nije savremen programski jezik, da su ga davno učili u osnovnoj i srednjoj školi, da nije fensi kao Java, C#, C++, PHP ili Python u poslednje vreme. Na isti način imaju i mišljenje i o Delphi i Lazarus IDE, ali koliko se samo varaju (što je posledica njihovog površnog znanja i iskustva u ovim tehnologijama).

Postoje brojni primeri gde je Delphi neprikosnoven, Lazarus tek postaje interesantan, jer omogućuje da pravite kod pod bilo kojim operativnim sistemom.

Ono što ovakve površne "škole mišljenja" ne znaju (ili prećutkuju) je da:

1) PHP i Python su skript jezici koji se interpretiraju na serverima. Dakle to su interpreteri, a ne kompajleri.

2) Java i C# nemaju "pravi kompajler", nego kompajliraju kod (source code) u neko medju stanje koje se mnogo sporije izvršava nego pravi mašinski kod.

3) Java koristi svoj framework, a C# framework zvani .NET framework (framework je skup dll-ova i Registry podešavanja koja omogućavaju izvršavanje kompajliranog .NET koda).

4) C# kod pod Linuxom sa Mono Frameworkom nije toliko savršen, mnoge stvari ne rade kao pod Windowsom, ukoliko uopšte i rade, a stalno možemo čitati u raznim časopisima kako eto C# može i pod linuxom da radi, što je notorna glupost (uglavnom). Kombinacija GTK i Mono tehnologije još nije na profi nivou, nego više u domenu kurioziteta i beta testiranja. Šta će Vam aplikacijija u C# koja je bagovita i nepouzdana pod Linux Mono frameworkom ili Vine-om.

Za razliku od C#, Lazarus zaista podjednako dobro radi pod svim operativnim sistemima.

5) Microsoft VC++ i VB imaju Runtime okruženje bez koga ove aplikacije ne mogu da rade (gomila dll-ova u sistemskim folderima Windows-a koji se moraju ranije instalirati).

Prednosti Delphi i Lazarus aplikacija:

6) Delphi i Lazarus kreiraju prave native mašinske aplikacije kao proizvod svog kompajlera i ne zahtevaju .NET Framework i Runtime biblioteke da bi radili.

7) Na kraju Delphi i Lazarus koriste pravi znalci koji su probali sve i svašta od tehnologija, frejmvorka na tržištu kompajlera. Kada treba nešto brzo i efektno uraditi Pascal je nezamenljiv.
Nemamo ništa protiv ostalih tehnologija koje nam svakodnevno donose hleb na sto, ali ako treba nešto čisto, brzo i odmah uraditi, onda je RAD IDE pravi izbor.

No comments:

Post a Comment

Коментар: