Friday, September 28, 2018

Antix Linux - topla preporuka

Someone on reddit:

"i did it in this way in Antix 13 open control center Desktop tab ===> Edit IceWM Settings enter your root password Geany Editor chose tab with "startup"
and put this command in end of the line
setxkbmap -option grp:switch,grp:alt_shift_toggle,grp_led:­scroll us,rs,fr,ar
whatever language want us".

Source:



Antix live root password je demo.

Probali pod Antix 17 ono gore ne radi, ali zato setxkbmap rs radi.


Antix Linux je naša topla preporuka, iako je duplo gabaritniji od Puppy Linuxa i Slax Linuxa, ali se bolje ponaša na starijim konfiguracijama, pa čak i na OracleVM gde smo probali njegovu 32bit-u verziju.

Na OracleVM smo probali ISO fajlove za Puppy Linux, Slax i Antix.
Sva tri linuxa imaju neku vrstu jezičke podrške za srpski jezik i KB Layout.

BTW, probali smo i Austrumi Linux, koji se neverovatno brzo boot-uje, ali nam se ne svidja, jer ne postoji keyboard layout podrška za srpski jezik (podržava samo engleski, litvanski i ruski).

Puppy Linux ipak nudi najviše s obzirom na svoju veličinu...



Najnovija verzija Puppy Linux-a je veličine oko 200 MB. Repozitorijum aplikacija koje se nalaze preinstalirane su prilično zavidne i omogućuju momentalni kancelarijski rad i sve uobičajene internet aktivnosti, poput surfovanja, email komunikacije i komunikacije četovanjem.

Keyboard Layout Settings je mnogo bolje odradjen i sada poseduje odličnu podršku za srpska slova, kako latinicu, tako i ćirilicu.

Preuzeti ISO fajl možete pokrenuti direktno preko OracleVM ili neke druge virtuelne mašine, a iskustvo je identično kao da ste Live CD pokrenuli direktno na hardveru vašeg PC-ja.

Probali smo veliki broj takozvanih live distribucija koje se boot-uju sa CD-a ili USB-a,a rade u RAM memoriji i ne angažuju hard disk, jedino Puppy Linux trenutno nema konkurenciju.

Mnogo je manji,kompaktniji, sa boljom podrškom od na primer Knoppix-a i ostalih glomaznijih live distribucija (preko 1 GB).

Probali smo i Slax, Antix i Austrumi, za prva dva imamo samo reči hvale, a za Austrumi imamo zamerku u vezi jezičke podrške za srpski jezik. Ipak što se tiče surfovanja tu su svi prilično kvalitetni, s tim što Antix mnogo bolje radi na starijim konfiguracijama.

Ipak, Puppy Linux se izdvaja od svih navedenih live distribucija po svojoj upotrebnoj vrednosti i lakoći podešavanja skoro svih sistemskih resursa, ekran, printer, desktop, jezik,...

Puppy Linux ima odlične čarobnjake (Wizard-e) za sva moguća sistemska podešavanja, a najbitnija su ona koja se odnose na podežavanje grafike, podešavanje mreže i podešavanje keyboard layout-a, odnosno srpskog jezika.




Ukoliko i Vi imate da reklamirate neki svoj proizvod ili slične sadržaje, blogove, knjige i sajtove slobodno me kontaktirajte.


No comments:

Post a Comment

Коментар: