Thursday, September 27, 2018

Desktop Linux sa malim prohtevima što se tiče harvera Q4OS LINUX

Prva varijanta - PEDAL TO THE METAL:
1) Q4OS linux 
https://q4os.org/index.html

Q4OS linux nije live distribucija, nego desktop distribucija (poput Microsoft Windows-a) i kada je pokrenete natera Vas da odradite kompletnu instalaciju na hard disk. Bolje prvo probajte na OracleVM virtuelnoj mašini, pre "stvarne" instalacije.

2) ENDLESS OS

http://beogradsko.blogspot.com/2018/10/the-endles-possibilities.html






Druga varijanta - ODMAH I SADA:

Ukoliko ipak želite "odmah i sada" linux, onda probajte neku od live distribucija (koje se ne moraju instalirati na hard disk). 

Naša preporuka je Puppy Linux, Slax, Antix i Austrumi. Možete probati i legendarni Knoppix, ali njega ne preporučujemo zbog glomaznosti.

U svakom slučaju, preporučujem Vam Slax Linux ukoliko želite da surfujete, startujete SWF macromedia - adobe flash sadržaje u browseru (Google Chrome i Mozilla Firefox), odgledate neke HTML5 sadržaje i YouTube i pored svega toga koristite naša slova za Keyboard Layout podešavanje. 

Ukoliko Vam OS treba za kancelarijski posao, surfovanje i naša slova, kao i sve gore pomenuto, onda je najbolji izbor OS Puppy Linux.




Slax zauzima oko 300 MB, a Puppy Linux manje od toga.

Slax je možda lepši dizajnerski i brže se pokreće, ali je Puppy kompletniji za sve moderne potrebe, prava kancelarija u malom.

Svi ovi pomenuti Linux OS se pokreću sa CD-a, ne angažuju hard disk i mogu se koristiti na bilo kom kompjuteru i laptopu bez bojazni da će se oštetiti podaci na hard disku ili OS koji je na Hard disku.

Jednostavno boot-ujete kompjuter sa CD-a, a svi programi i sve što radite se tokom rada nalazi u RAM memoriji. Kad završite rad i isključite kompjuter sve što ste radili nigde ne ostaje zapisano.

Zašto nisam pomenuo Knoppix ili neku drugu live distribuciju linuxa, jer sve ostale distribucije zauzimaju preko 1 GB, a većina njih nema podršku za srpsko Keyboard Layout podešavanje.

Neki od takvih distribucija, kao što su Austrumi uopšte nema podršku za srpski jezik i slova, nego samo za ruski koji ima prefiks srpski, iako je raspored karaktera neuobičajen, ima sva ruska ćirilična slova, a nema srpska. Očigledno da litvanci koji su pravili ovaj linux misle da srbi i rusi imaju ista slova. Čak i ranije verzije Puppy Linuxa nisu sve do pre par godina imale podršku za srpsku ćirilicu i latinicu, nego samo za hrvatski.




Ima puno distribucija linuxa koje imaju sve jezike, na primer, BIH, CRO, SLO,  Albanski, pa čak i Kosovo (Albanski), a nemaju srpski.

Dakle, Slax i Puppy Linux su pobednici što se tiče live distribucija, a što se tiče desktop instalacije na hard disk Linux Lite briljira, a za serverske upotrebe, tu je Centos neprikosnoven.








Odavno na raznim forumima kometarišu da li je bolji Linux ili Windows, ukoliko Vam kompjuter treba samo za posao.

Jasno je da što se tiče 3dfps igrica Windows bolji (ima skoro beskonačan broj vrhunskih naslova). STEAM je od nedavno prisutan i za Linux platforme i omogućuje da igrate priličan broj kvalitetnih igara i na Linuxu (ali je prisutan mnogo manji broj igara kao izbor).

Ali što se tiče posla, Linux Vam je sigurno dovoljan, jer ima nekoliko zamena za Microsoft Office, na primer Libre Office, Open Office, Only Office, WPS Office, Free Office i još mnoge druge.  

Pored Office paketa, Linux omogućuje rad u ozbiljnim programskim jezicima (Java, Python, PHP, Lazarus, C# mono, Sharp Develop, VSCode) i bazama podataka (SQLITE, MySQL, MSSQL, Maria, Oracle, Postgre,...) , tako da nemate izgovor kako ne mogu da se programiraju ozbiljne ERP, poslovne i knjigovodstvene aplikacije.

Možete pokretati ozbiljne servere i cloud sisteme koji su nekoliko koraka ispred Windows-a po benchmark karakteristikama i kvalitetu.

Opšte je poznato da je Linux sveprisutan kod mrežne opreme, servera, rutera i cloud sistema.
Linux ovde suvereno vlada, a internet ne bi postojao da nije Linux-a, niti bi bio tako stabilan i brz.

Windows serveri se ne mogu meriti po stabilnosti i brzini sa Linux-om.




No comments:

Post a Comment

Коментар: