Tuesday, December 25, 2018

Koji softver zavredjuje našu pažnju danas...

To je softver koji je razvijan pod Unix-om, Linuxom, BSD, MacOS, Androidom ili nekim drugim Unix-olikim okruženjem.

Pitate se zašto ? Pa jedini razlog je pojačana bezbednost i kvalitetniji rad na mrežnim i internet tehnologijama, koje su baš i nastale na ovakvim platformama, a ne na Windows-u.

Pogrešno je forsirati Windows tehnologije tamo gde se radi o nacionalnoj ili nekoj drugoj bezbednosti.

Najbolju platformu za bezbednost daju open source tehnologije, ceo linux svoj code od nekoliko miliona linija ima dostupan na GIT-u, na internetu i svako ga može preuzeti, proučiti, izmeniti prema svojim potrebama i kompajlirati u binarnu verziju i kao takvu, super sigurnu, distribuirati recimo lokalnim samoupravama, državno-privatnim partnerima i slično.

Zašto ovo nije slučaj i kod nas, zašto se ne ugledamo na NASA (koji koristi unixolike tehnologije), na CERN i slično ?

Kao svetao primer izdvajamo IMP Institut Mihajlo Pupin iz BG-a koji je na vreme shvatio sve ovo i dalje forsira Red Hat Linux, Java programski jezik, Oracle bazu podataka i web aplikacije razvijene na ovim super sigurnim platformama.

Evo još jednog svetlog primera, ali ovaj put medju malom privredom:

https://beogradsko.blogspot.com/2018/12/zapamtite-ovo-ime-firma-koja-koristi.html


Čekajući Godoa da se update-uje...

En attendant Godot... 

Waiting for Godot to update Windows 10...


The most annoying symbol of today is: 
Windows 10 Update 




Just try Linux and fly away:


Francuska nacionalna policija je migrirala 85 000 računala na Ubuntu i gotovo u potpunosti eliminirala ovisnost o Windowsima. Osim što pojednostavljuje održavanje i upotrebu, Ubuntu godišnje uštedi francuskoj policiji 2 milijuna eura u davanjima. Prenamjenom 4 500 računala u lokalne servere dramatično su smanjili davanja za hardver.
LVM, velika njemačka osiguravajuća kuća, dala je Ubuntu svojim agentima i uredskom osoblju. LVM više nema problema sa hardverskim zahtjevima i vjeruju da su Ubuntu, sa svojim redovnim ažuriranjem i Canonicalov tim podrške pravo rješenje. Danas, preko 10 000 agenata i osoblja, radi produktivno, sigurno i uz male troškove na Ubuntu.
Velika Europska banka pokrenula je Ubuntu na 7 500 desktop računala u 600 podružnica. Mali Ubuntu zahtjevi omogućili su ponovnu uporabu starijeg hardvera i eliminirali potrebu za novim, a prilagođena slika, koju je Canonical konstruirao specijalno za potrebe banke, uvelike je olakšala rukovanje sustavom.
https://volimubuntu.wordpress.com/2011/12/11/rjesenje-za-krizna-vremena/

https://beleske.com/ubuntu-za-pocetnike-7-wine/

https://kompjuteras.com/linux-administrator-inicijalna-provera-pred-razgovor-za-posao/

https://beleske.com/ubuntu-za-pocetnike-6-programcici/

https://volimubuntu.wordpress.com/tag/posao-2/

Mnogi MS Dos/Windows korisnici odavno, praktično od nastanka Linux, BSD ili Unix-a nastoje da prikažu Windows kao superiorniji.

Unix je od starta pravljen kao multikorisnički operativni sistem, dok je Windows nastao na MS DOS osnovama, a Windows i MSDOS nemaju nikako multikorisničku arhitekturu.

Na modernim Windows-ima postoji multikorisnički sistem, ali je on daleko bušniji i nepouzdaniji po svojoj mikroarhitekturi od Linux-a, na primer.

Svaki Unixoliki OS ima ROOT korisnika i lozinku koja ga obezbedjuje, a virusi i malver koji nemaju ROOT kredencijale ne mogu se izvršavati.

Na Unixolikim sistemima svaka datoteka može biti izvršna ukoliko se tako podesi, ali ako niste ulogovani kao ROOT, onda je i ne možete izvršiti, ukoliko Vam je za izvršenje potreban ROOT kredencijal.

Većina Linux-a nema ROOT kredencijal javno dostupan korisniku, čak ga uopšte i nema vidljivog i dostupnog na sistemu, jer je "sklonjen" upravo da se OS ne bi izvršavao kao ROOT.

Ukoliko želite maksimalnu bezbednost, koristite LIVE LINUX distribucije ili klasične instalirane distribucije startovane u virtuelnoj mašini koju možete koristiti kao sandbox sistem i u svakom trenutku vratiti takav linux u inicijalno predjašnje stanje.

Od nedavno Windows 10 ima sendbox, ali je on miljama daleko od Linux-a koji jaše na OracleVM, Qemu emulatoru, VMWARE Workstation-u  ili čak običnom dobrom starom Senboxie-ju.

Talis Linux je jedna od super sigurnih LIVE distribucija kojoj ni najgori Windows mrzitelji i hejteri linux-a neće naći zamerku. Qube OS je još jedna distribucija koju koriste bezbednjaci.

Čak i instalirani linux na HDD bez antivirusnog softvera, ukoliko se ne izvršava pod ROOT privilegijama, će biti milion puta sigurniji i otporniji na viruse i malvere nego bilo koja verzija Windows-a.

Pa čak i redovno update-ovani Windows 10 nije siguran sa Windows Defenderom, bar što se tiče malvera, pa s vremena na vreme proverite Malwarebytes-om vaš Windows 10 i naćićete bar 10 do nekoliko stotina malvera ukoliko posećujete sajtove za kladjenje, sajtove sa ruskom i kineskom piraterijom ili američke porno sajtove.

Flikerovanje ekrana zbog loše instaliranog drajvera na Linux-u ili neinstaliranog drajvera za NVIDIA ili ATI grafičke kartice je dugo vremena bilo glavni adut linux hejtera da pohvale Windows i pokopaju Linux.

Žao nam je hejteri, ali postoje dobre stare distribucije koje su ove drajvere veoma solidno odradili i više nema flikerovanja ekrana u igricama i pri puštanju videa, a čak mogu reći da je video na Linux-u mnogo fluentniji i lepši, sa više detalja i bez seckanja i na mnogo starijem hardveru.

Naravno da će flikerovanje i dalje postojati na starim verzijma linuxa, kao i na starijim i lošijim konfiguracijama koje više niko i ne koristi.

Hoću reći da se ovi loši fenomeni sigurno neće pojaviti u linux-u ako imate dovoljno RAM memorije, bar 4 GB, HDD sa bar 80 GB, neki dual core procesor sa bar 2 GHz je minimum. To su sasvim prihvatljivi hardverski zahtevi današnjice.

Naravno da će flikovati ekran ukoliko pokrenete najnoviju linux distribuciju na single core procesoru na 1 GHz, sa 1 GB RAM-a ili manje i nekim malim HDD od 20 GB iz preistorije informatike.

Neki su čak porbali da na 486 SX procesorima koje više niko i ne pamti, pokušaju startovati Ubuntu i YouTube filmove u Chrome browseru, što je suludo i naravno da će se takav slab sistem srušiti.



No comments:

Post a Comment

Коментар: