Monday, May 11, 2020

Delphi & C++ Builder. RAD Studio 10.4 Sydney is here...






Delphi

The Ultimate IDE for Creating Cross-Platform, Natively Compiled Apps.


C++Builder

Build C++ Applications 10x Faster with Less Code.

RAD Studio

Fast, Integrated Design and Development for Modern Apps.


++

10 namirnica za pročišćavanje arterija i sprečavanje ateroskleroze

Iako osobe koje boluju od ateroskleroze moraju redovno posećivati svog lekara, postoje mnoge namirnice koje im mogu pomoći u lečenju, tj. u pročišćavanju arterija, a koje će u isto vreme pomoći i za jačanje imunog sistema. U ovom slučaju podelićemo sa vama najboljih 10 namirnica za pročišćavanje arterija i sprečavanje ateroskleroze.

1. Beli luk

Ovo je bez ikakve sumnje ,,namirnica br.1” za pročišćavanje arterija i otklanjanje lošeg holesterola. Beli luk ima mnoga medicinska svojstva, koja su od davnih vremena pozitivno delovala na ljude u lečenju mnogih zdravstvenih problema. Bogat je antioksidansima, vitaminima i mineralima, sadrži antibakterijsko i antivirusno dejstvo. Sve ove karakteristike daju belom luku moć u jačanju odbrambenog sistema i u čišćenju arterija od štetnih naslaga. Beli luk inhibira dejstvo slobodnih radikala, i zahvaljujući tome može sprečiti mnoga ozbiljna oboljenja, među njima i kancer. Redovno konzumiranje ovog prirodnog leka povećava nivo dobrog holesterola a smanjuje nivo lošeg holesterola.

2. Ovas

Najbitnije karakteristike ovsa su visok sadržaj vlakana i sposobnost da apsorbuje vodu. Studija, koju su sproveli naučnici Univerziteta u Bostonu, pokazuje da ovas smanjuje taloženje lošeg holesterola na zidovima arterija i umanjuje rizik od pojave kardiovaskularnih oboljenja.

3. Jabuke

Sadrže vlakna, među njima i pektin, koji je odgovoran za smanjenje nivoa lošeg holesterola u krvi. Takođe, jabuke sadrže i znatnu količinu flavonoida, koji pozitivno utiču na lečenje kardiovaskularnih problema.

4. Riba

Riba bogata Omega-3 masnim kiselinama je izuzetan saveznik za vaše arterije. Ove namirnice poboljšavaju eliminisanje masti, nataloženih u arterijama i sprečavaju srčane probleme. Riba koja se preporučuje osobama sa problematičnim arterijama je: tuna, pastrmka, losos, sardina, haringa, skuša.

5. Kurkuma

Kurkuma sadrži jednu supstancu, zvanu kurkumin, koja se ubraja u polifenole koji ovom začinu daju snažnu lekovitu moć. Više od 30 istraživanja, sprovedenih u različitim delovima sveta, dovela su do jednog istog zaključka, a taj zaključak je da kurkuma ima pozitivno dejstvo na srce, tj. štiti srce. Sam kurkumin je odgovoran za sprečavanje i smanjenje oštećenja zidova arterija.

6. Maslinovo ulje

Maslinovo ulje spada u grupu mononezasićenih masti koje mogu smanjiti nivo lošeg holesterola u krvi, i tako smanjiti rizik od pojave oštećenja na zidovima arterija. Ova namirnica je jako zdrava i lako je možete uključiti u pripremu mnogih jela, salata, supa itd.

7. Paradajz

Ova ukusna namirnica koju možemo dodavati u razna jela ili je konzumirati svežu, sadrži veliku količinu antioksidanta zvanog likopen, koji smanjuje mogućnost da loš holesterol oksidira i zalepi se za zidove arterija. Redovno konzumirajte paradajz, jer ćete na taj način zaštititi arterije i uneti antioksidanse koji su potrebni vašem organizmu, kako bi se zaštitio od slobodnih radikala.

8. Spanać

Spanać je jako popularan zeleniš upravo zbog svojih lekovitih svojstva. Ne sadrži veliki broj kalorija, tako da se preporučuje i osobama koje drže dijetu. Spanać sadrži vitamine A i C, koji sprečavaju oksidaciju lošeg holesterola u krvi i smanjuju mogućnost pojave ateroskleroze.

9. Sok od nara

Sok od nara poseduje više antioksidanata od bilo kog drugog voćnog soka. Ova bitna karakteristika pomaže u smanjenju štetnog uticaja slobodnih radikala i takođe otklanja nataloženu masnoću u arterijama, i na taj način sprečava nastanak ozbiljnih zdravstvenih problema, kao što je ateroskleroza.

10. Avokado

Bogat je dobrim mastima i drugim hranljivim sastojcima koji smanjuju nivo lošeg holesterola. Avokado sadrži mononezasićene masti koje nemaju negativno dejstvo po arterije.

Kardiovaskularna bolest je vodeći uzročnik smrti u svetu. S obzirom na to da ne pokazuje nikakve simptome, vrlo je teško dijagnostkovatiti. Lekari obično propisuju lekove za snižavanje holesterola ili beta-blokatore za ovo stanje, ali postoji i prirodan način da očistite svoje arterije.

Evo nekoliko dobro proučenih namirnica koje mogu očistiti vaše arterije na prirodan način:

1.Kurkuma

Kurkuma je poznat začin o kome smo pisali u jednom od prethodnih tekstova.
Kurkuma smanjuje LDL holesterol i čisti sakupljene naslage u arterijama. 2011. godine u jednom istraživanju dokazano je da kurkuma smanjuje holesterol i suzbija rani proces ateroskleroze bolje od nekih lekova.

2. Beli luk

Beli luk je još jedna od namirnica koja čisti arterije.
Naučno je pokazano da beli luk pomaže u sprečavanju srčanih bolesti, usporavanju ateroskleroze i smanjenju nivoa krvnog pritiska. Beli luk je prilično efikasan u sprečavanju stvaranja naslaga u arterijama.
Beli luk smanjuje rizik od srčanog udara i moždanog udara za više od 50 procenata, a takođe pomaže u sprečavanju i lečenju ateroskleroze.

3. Đumbir

Đumbir je poznat po svojim snažnim antioksidativnim antiinflamatornim osobinama. Sadrži gingerole šogaole, oba su moćna zaštitna sredstva srca. Istraživanja su pokazala je da ekstrakt đumbira ima mogućnost smanjenja holesterola i triglicerida u krvi, područja aterosklerotskih lezija aorte, LDL agregacije LDL masnih peroksida.

4. Mlevena ljuta papričica

Sastojak kapsaicin koji se nalazi u ljutoj papričici pomaže u smanjenu LDL holesterola u krvi. Papričica smanjuje rizik od srčanog udara i poboljšava krvnu cirkulaciju.

5. Limun

Za srce je dobro piti vodu sa limunom ujutru čim ustanete. Ne samo da smanjuje nivo holesterola, već i sprečava oksidativno oštećenje i zadržava arterije zdravim. Ovaj agrum je prebogat vitaminom C, za koji se pokazalo da smanjuje ukupni holesterol, inhibira agregaciju trombocita, smanjuje zapaljenje i ojačava arterije.

6. Cimet

Cimet može da smanji rizik od bolesti srca i asteroskleroze. U jednoj studiji 2003. u magazinu "Diabetes Care" dokazano je da se korišćenjem od 1-6gr cimeta dnevno smanjuju glukoza, trigliceridi, LDL holesterol.

7. Laneno seme

Laneno seme pomaže u čišćenju arterija. Bogato je alfa linoleičnom kiselinom i omega 3 masnim kiselinama koje smanjuju upalne procese i krvni pritisak. Istraživanja su pokazala da umereno korišćenje lanenog semena predstavlja dobru podršku u smanjenju ateroskleroze. Kada koristite laneno seme, obavezno ga sameljite, jer se na taj način seme sadrži više omega 3 masnih kiselina.

8. Kiseli kupus

Kiseli kupus je jedna od najznačajnijih probiotskih namirnica. Eliminiše toksine i veoma je dobar u prevenciji ateroskleroze. Osim toga, dokazano je da kiseli kupus degradira hemikalije poput insekticida hlorpirifosa i bisfenola A.

9. Seme susama

Seme susamačisti arterije. Redovna konzumacija semena susama pomaže u sprečavanju progresije ateroskleroze, smanjuje nivo holesterola i triglicerida u krvi.

10. Sok od nara

Sok od nara je moćan antioksidant, smanjuje nagomilane naslage i čisti arterije. Sok od nara sadrži magnezijum selen koji su veoma značajni za zdravlje srca. U jednoj studiji iz 2009. naučnici tvrde da ako pacijenti sa rizikom od koronarne bolesti srca piju 240ml dnevno soka od nara u narednih 18 meseci, postoji mogućnost da uspore razvijanje bolesti.


Lekovita tinktura za čišćenje krvnih sudova od naslaga holesterola (recept)

Za pripremu ovog napitka biće potrebno:

– 4 glavice belog luka
– 4 srednja limuna sa korom
– oko 3 litre prokuvane vode

Priprema:

1. Beli luk podelite na čenove i očistite ih
2. Limunove prelijte sa ključalom vodom, isecite na kriške
3. Sve sameljite na mašinu za mlevenje mesa
4. Samlevenu smesu stavite u čistu staklenu teglu od 3 l i prelijte sa toplom prokuvanom vodom, do kraja tegle
5. Poklopite i ostavite u frižider 3 dana
6. Nakon toga, procedite i čuvajte u frižideru

Način primene:

Maksimalna doza napitka je 50 ml po 3 puta dnevno, pre obroka. Ipak, čišćenje krvnih sudova treba počinjati sa manjim dozama (1-2 supene kašike). Ako ne postoje neprijatnosti, dozu polako povećavati do neophodne.

Trajanje kursa je 40 dana. Čišćenje krvnih sudova na ovaj način preporučuje se sprovoditi jednom godišnje, nakon konsultacije sa lekarom.


Kardiovaskularne bolesti mogu da se preveniraju uravnoteženom ishranom, koja je bogata antioksidansima, omega 3 masnim kiselinama, magnezijumom i drugim zdravim nutrijentima. Nutricionisti preporučuju mediteranski tip ishrane, koji se bazira na povrću, voću, ribi, nemasnom mesu, žitaricama, maslinovom i drugim nerafinisanim uljima i orašastim plodovima, jer sadrže mononezasićene i polinezasićene masti koje pomažu održavanje zdravih nivoa masnoća u krvi.
Magnezijum: Manjak ovog minerala narušava ritam srca i povećava rizik od povišenog krvnog pritiska, pa ga treba unositi putem hrane i suplemenata. Ima ga u zelenom lisnatom povrću, orasima, bademima, integralnom pirinču, semenkama suncokreta, heljdi, smokvama.
Omega 3 masne kiseline: Poznato je da omega 3 masne kiseline preveniraju formiranje krvnih ugrušaka koji mogu ga ugroze život. Najbolji izvor omega 3 masnih kiselina je riba (sardine, haringe, losos, skuša, oslić). Idealno bi bilo da se riba konzumira tri puta nedeljno, a ako ne, omega 3 masne kiseline mogu da se uzimaju i u obliku suplemenata. Riblje ulje sadrži eikozapentaenolinsku kiselinu (EPA) i dokozaheksaenoilinsku kiselinu (DHA), koje deluju antiupalno i štite arterije i srce. Omega 3 masnih kiselina ima i u lanenim semenkama (samleti ih neposredno pre upotrebe), orasima, nerafinisanom sojinom ulju i ulju kanole.
Antioksidansi: Treba ih uključiti u svaki obrok, jer postoji direktna veza između unosa antioksidanasa i zdravlja krvnih sudova, zato što sprečavaju oksidaciju masnih materija u krvotoku i formiranje ugrušaka i pospešuju normalnu cirkulaciju krvi. Namirnice bogate antioksidansima su povrće i voće jarkih boja, kao što su brokoli, cvekla, kupus, šargarepa, paradajz, blitva, peršun, paprika, borovnice, kupine, jabuke, šljive i dr. Dobar izvor antioksidanasa su i crna čokolada (visok procenat kakaa, od 75 posto pa naviše), integralne žitarice, zeleni čaj. Idealno je da dva obroka u toku dana sadrže i varivo od minimum tri vrste povrća, različitih boja (crveno, žuto, zeleno).
Začini: Ne samo da poboljšavaju ukus hrane, već su i vrlo važni za krvne sudove. Beli luk je pravi „čistač” krvnih sudova, pa je preporuka unositi ga što ćešće. Veoma je koristan i đumbir, koji se koristi kao začin, ali i kao čaj i dodatak svežim sokovima od povrća i voća. Smatra se da povoljno utiče na razređivanje krvi.

Suplementi: Kada nismo u prilici da svakodnevno pazimo na ishranu, suplementi su dobar izbor da nadoknadimo važne sastojke koji su nam neophodni za zdrave krvne sudove. Prilikom izbora suplemenata dobro je da se obrati pažnja na vitamin E i vitamine B kompleksa, biljne sterole, ekstrakt belog luka, omega3 masne kiseline, koenzim Q10 i folnu kiselinu. Konsultujte se sa farmaceutom u apoteci koji preparat ima najviše ovih sastojaka i šta je najbolje izabrati.


Da bi smanjili krute i začepljene arterije, redovito vežbajte. Pravilna praksa vežbanja, zajedno sa zdravom ishranom sprečava i upravlja srčanim bolestima i uopšteno će ojačati vaše srce.
Da bi poboljšali svoje zdravlje kardiovaskularnog sistema i ojačali svoje srce, radite aerobne vežbe kao što su trčanje, hodanje, vožnja biciklom.
Yoga i duboko disanje pomoćiće vam da se opustite i rešite stresa. Svakako je potrebno da konsultujete svog lekara o vrsti vežbe koju možete da radite zbog stanja u kojem ste.
Uz sve gore navedeno važno je još nekoliko stvari, a to je:
  • Prestanite pušiti
  • Izbegavajte konzumiranje brze hrane. Prestanite konzumirati prženo crveno meso jer ono može dovesti do začepljenih arterija
  • Izbegavajte konzumiranje alkoholnih pića
  • Smanjite stres meditacijom
  • Da bi smanjili nakupljanje plaka u arterijama, dodajte dve do tri kašike extra-devičanskog kokosovog ulja dnevno u vašu ishranu
  • Koristite ekstra-devičansko maslinovo ulje pri kuvanju da bi dobili pozitivne efekte na oksidativni stres i nivo holesterola u krvi
  • Da bi zaštitili svoje srce i poboljšali svoje zdravlje, konzumirajte dnevno jednu do dve čaše čistog organskog soka od brusnice
  • Konzumirate obroke sa tunom skušom, haringom, pastrmkom i lososom
  • Ograničite svaku hranu koja povećava nivo šećera u krvi
  • Konzumirajte nekoliko oraha dnevno
  • Da bi vaše arterije bile slobodne od LDL holesterola, konzumirajte dnevno dve do tri šolje zelenog čaja
Budite umereni u svemu, jer umerenost je ključ zdravlja.

No comments:

Post a Comment

Коментар: