https://petlja.org/biblioteka/r/kursevi/gui_cs-sr-cyrl
Berberine may also have numerous other health benefits:
Berberine may also have numerous other health benefits:
- Depression: Rat studies show that it may help fight depression (
23 ,24 ,25 ). - Cancer: Test tube and animal studies have shown that it can reduce the growth and spread of various different types of cancer (26,
27 ). - Antioxidant and anti-inflammatory: It has been shown to have potent antioxidant and anti-inflammatory effects in some studies (28,
29 ,30 ). - Infections: It has been shown to fight harmful microorganisms, including bacteria, viruses, fungi and parasites (
31 ,32 ,33 ,34 ). - Fatty liver: It can reduce fat build-up in the liver, which should help protect against non-alcoholic fatty liver disease (NAFLD) (35, 36).
- Heart failure: One study showed that it drastically improved symptoms and reduced risk of death in heart failure patients (
37 ).
Additional supplements:
Cr, Zn, Curcumin, black pepper, and cinnamon.
Dijeta Ane Nikolic:
Dijeta Ane Nikolic:
Doručak:
- 2 jajeta na oko uz jedan paradajz
- Jogurt sa pahuljicama i 1 voće
- jabuka i šaka oraha
-kajsija/trešnje sa jogurtom
Ručak:
-supa od brokolija
-pržene paprike sa rižom
-losos i spanać
-pečurke sa lukom i belo meso
-zelena salata sa tunjevinom/škampima
- zelje sa ribom
Večera:
- jogurt
-ili neke voćke
Uz sve to naravno svakodnevi trening.
U istraživanjima na životinjama, bukovača je brzo i prirodno snizila holesterol u krvi.
Istraživanje objavljeno u reviji Mycobiology pokazalo je da konzumacija bukovače pomaže u snižavanju ukupne količine holesterola za 37%, a triglicerida za 45%.
Holesterol je tvar nalik vosku koja se nalazi u brojnim dijelovima tijela i igra značajnu ulogu u održavanju dobrog zdravlja.
Sastavni je dio staničnih membrana i sudjeluje u sintezi žučnih kiselina, nekoliko hormona i vitamina.
Međutim višak holesterola može se nakupiti u krvi, stvoriti masne naslage u arterijama te povećati rizik od srčanog i moždanog udara.
Bukovače su iskazale jaka protuupalna svojstva, što bi moglo značiti da imaju potencijala za ublažavanje bolesti kao što su reumatoidni artritis i upalna bolest crijeva.
Prema laboratorijskom istraživanju objavljenom u časopisu Nutrition Journal, sastojci bukovače smanjuju razinu markera upale, što je pokazatelj smanjenja upale.
Upala je imunosna reakcija čija je svrha zaštita tijela od bolesti.
Kronična upala nema zaštitnu funkciju nego je zdravstveni problem. Povezana je s povećanim rizikom od karcinoma, srčane bolesti i dijabetesa.
Neka su istraživanja otkrila da su bukovače bogate antioksidansima, spojevima koji se suprotstavljaju slobodnim radikalima i time sprečavaju oštećenja stanica.
I laboratorijska i životinjska istraživanja pokazala su da sastojci bukovača podižu nivoe antioksidansa u organizmu i neutraliziraju štetne slobodne radikale.
Antioksidansi igraju središnju ulogu u održavanju zdravlja i smanjuju rizik od mnogih kroničnih bolesti.
Jedna od najznačajnijih blagodati bukovača njen je učinak na stanice karcinoma.
U laboratorijskom istraživanju u Metodističkom zavodu u Indianapolisu znanstvenici su uspjeli spriječiti rast i širenje stanica raka debelog crijeva.
Drugo je laboratorijsko istraživanje utvrdilo da ekstrakt bukovača ima razoran učinak na stanice raka debelog crijeva i leukemije.
Bukovače duguju ta svojstva visokom sadržaju antioksidansa poput selena i beta-glukana.
Selen je jedan od mikronutrijenata s najjačim djelovanjem protiv slobodnih radikala.
Polisaharidi, koji podupiru imunosni sustav, druga su značajna grupa hranjivih tvari u ovoj gljivi.
Poznato je da prehrana direktno utječe na zdravlje organa, uključujući mozak.
O namirnicama koje unosite u organizam ovisi rizik od neurodegenerativnih bolesti i demencije.
Analize su pokazale da su bukovače bogate vitaminima i mineralima osobito značajnima za moždano zdravlje.
Među njima su niacin (B3), koji pomaže kod Alzheimerove bolesti i drugih oblika demencije, te riboflavin (B2), koji ima terapijski učinak protiv Brownovog sindroma, oblika poremećaja motornih neurona.
1. Snižavanje holesterola
U istraživanjima na životinjama, bukovača je brzo i prirodno snizila holesterol u krvi.
Istraživanje objavljeno u reviji Mycobiology pokazalo je da konzumacija bukovače pomaže u snižavanju ukupne količine holesterola za 37%, a triglicerida za 45%.
Holesterol je tvar nalik vosku koja se nalazi u brojnim dijelovima tijela i igra značajnu ulogu u održavanju dobrog zdravlja.
Sastavni je dio staničnih membrana i sudjeluje u sintezi žučnih kiselina, nekoliko hormona i vitamina.
Međutim višak holesterola može se nakupiti u krvi, stvoriti masne naslage u arterijama te povećati rizik od srčanog i moždanog udara.
2. Ublažavanje upala
Bukovače su iskazale jaka protuupalna svojstva, što bi moglo značiti da imaju potencijala za ublažavanje bolesti kao što su reumatoidni artritis i upalna bolest crijeva.
Prema laboratorijskom istraživanju objavljenom u časopisu Nutrition Journal, sastojci bukovače smanjuju razinu markera upale, što je pokazatelj smanjenja upale.
Upala je imunosna reakcija čija je svrha zaštita tijela od bolesti.
Kronična upala nema zaštitnu funkciju nego je zdravstveni problem. Povezana je s povećanim rizikom od karcinoma, srčane bolesti i dijabetesa.
3. Suzbijanje slobodnih radikala
Neka su istraživanja otkrila da su bukovače bogate antioksidansima, spojevima koji se suprotstavljaju slobodnim radikalima i time sprečavaju oštećenja stanica.
I laboratorijska i životinjska istraživanja pokazala su da sastojci bukovača podižu nivoe antioksidansa u organizmu i neutraliziraju štetne slobodne radikale.
Antioksidansi igraju središnju ulogu u održavanju zdravlja i smanjuju rizik od mnogih kroničnih bolesti.
4. Zaustavljanje rasta zloćudnih stanica
Jedna od najznačajnijih blagodati bukovača njen je učinak na stanice karcinoma.
U laboratorijskom istraživanju u Metodističkom zavodu u Indianapolisu znanstvenici su uspjeli spriječiti rast i širenje stanica raka debelog crijeva.
Drugo je laboratorijsko istraživanje utvrdilo da ekstrakt bukovača ima razoran učinak na stanice raka debelog crijeva i leukemije.
Bukovače duguju ta svojstva visokom sadržaju antioksidansa poput selena i beta-glukana.
Selen je jedan od mikronutrijenata s najjačim djelovanjem protiv slobodnih radikala.
Polisaharidi, koji podupiru imunosni sustav, druga su značajna grupa hranjivih tvari u ovoj gljivi.
5. Zaštita zdravlja mozga
Poznato je da prehrana direktno utječe na zdravlje organa, uključujući mozak.
O namirnicama koje unosite u organizam ovisi rizik od neurodegenerativnih bolesti i demencije.
Analize su pokazale da su bukovače bogate vitaminima i mineralima osobito značajnima za moždano zdravlje.
Među njima su niacin (B3), koji pomaže kod Alzheimerove bolesti i drugih oblika demencije, te riboflavin (B2), koji ima terapijski učinak protiv Brownovog sindroma, oblika poremećaja motornih neurona.
No comments:
Post a Comment
Коментар: