Monday, June 29, 2020

Jaka dijeta

Za doručak, savetuje se barem dva kuvana jaja, uz bareno povrće kao što su blitva ili spanać i salatu od paradajza. Od voća, možete pojesti grejpfrut.
Na ručak i večeru, možete pojesti bareno ili pečeno meso – piletinu ili ribu, uz zeleno povrće. Dozvoljeno je i parče vrlo posne junetine ili pileće/ćureće beline.
Od povrća, uživajte i u tikvicama, krastavcima, rukoli, paprikama, brokoliju i začinima poput belog luka, bosiljka, kurkume, ruzmarina i origana.
Voće sa niskim procentom šećera uključuje i pomorandže, lubenicu, šumsko voće kao i limun.
Od pića, držite se vode ili čaja i kafe bez šećera.
Povremeno možete ubaciti u jelovnik mlečne proizvode s niskim procentom masti – obrano mleko, jogurt ili sir.
Izbegavajte krompir, grašak, mahunarke, kao i banane, ananas ili sušeno voće.

Izbegavajte kikiriki i suvo groždje.

Sva jela treba da su bez soli ili maksimalno do 2 gr dnevno (iz namirnica, nikako dosoljavanje).
Nikakve prerađevine ni grickalice nisu dozvoljene, a tokom ove dijete ne jedu se ni hleb ni peciva.
Možete koristiti limun i jabukovo sirće.

Majonez, ren i senf su zabranjeni.

Nitrati, nitriti, soli, zasladjivači, med, šećer, brašno, punomasni sirevi, mast i loj su zabranjeni.

Iskustva pokazuju da se kod osoba sa indeksom telesne mase od 25 i više značajno ubrzao metabolizam zahvaljujući ovoj dijeti. Takođe, smanjio se nivo hormona gladi, grelina.



++

No comments:

Post a Comment

Beogradsko programiranje=