Tuesday, May 14, 2019

Kopriva

KOPRIVA
Latinski naziv i familija :    Urtica dioica L. (Urticaceae)
Opis :    Stablo je uspravno i četvrtasto, listovi su na lisnim drškama, naspramni, jajasto-lancetasti, testerasto nazubljeni. Stabljika i listovi pokriveni su žarnim dlakama. Cvetovi su zelenkasti, skupljeni u cvasti (muške – uspravne, ženske – viseće), a plod je orašica. Kosmopolitska vrsta koja raste oko kuća, pored puteva, na đubrištima i na staništima bogatim nitritima
Kao lekoviti deo biljke koristi se :    Osušen list (Urticae folium), koren (Urticae radix), seme (Urticae semen)
Hemijski sastav :    List koprive sadrži organske kiseline (oksalnu, mravlju, silicijumvu), slobodne amine (acetilholin, betain, holin, histamin, serotonin), flavnoide, karotenoide, tanine, kumarine. Koren koprive sadrži polisaharide, lektine, kumarine, triterpene
Upotreba :    List koprive se koristi kod pojačanih menstrualnih krvarenja i krvarenja iz hemoroida ; kod povišenog nivoa šećera u krvi ; za pospešenje lučenja mokraće. Koren koprive se koristi kod benignog i malignog adenoma prostate
Takođe se koristi :    U ishrani za pripremu čorbi
Ograničenja u upotrebi :    Sveža bilka izaziva burne rekacije na koži.
Način pripreme i upotrebe čaja :    Jednu kafenu kašičicu usitnjenog korena koprive preliti sa 150 ml hladne vode, zagrejati do ključanja i posle 10 minuta  procediti. Piti tri puta dnevno po šolju čaja.
Supenu kašiku  lista koprive preliti sa 200 ml hladne vode, brzo zagrejati do ključanja. Sud poklopiti i ostaviti da stoji 10 minuta. Procediti i piti tri puta dnevno po šolju čaja.



Припрема овог чаја не разликује се много од припреме неког другог. Потребно је да у 2 дл кључале воде сипате једну кашичицу осушених листова ове биљке и затим поклопите. Нека мешавина одстоји око пет минута, а након тога је процедите.

Чај од коприве се пије у мањим гутљајима, топао или расхлађен, без додатака шећера или других заслађивача. Када је реч о примени овог чаја, уколико га пијете из превентивних разлога довољно је попити једну шољу дневно.

Уколико је овај чај ваш савезник у лечењу акутних и хроничних обољења, можете узимати и веће количине. Највећа дозвољена дневна доза чаја од коприве јесте 2 литре. Ипак, препоручује се да за почетак конзумирате до 3 шољице како бисте видели како реагујете на њега.

Иако је изузетно здрав, и када је у питању чај од коприве нуспојаве постоје. Оне се могу јавити у ретким ситуацијама, а најчешће се јавља проблем опстипације пошто садржи доста гвожђа. У неким случајевима може доћи и до до смањења шећера у крви, и у том случају би требало смањити дневну употребу.

Особе које имају проблема са бубрезима би пре конзумације овог чаја требало да се посаветују са лекаром. Уколико не спадате у ризичну групу, не би требало да се двоумите око конзумације чаја од коприве, јер ће он несумњиво имати позитивно дејство на ваше здравље, али и лепоту.

Јеловник за први дан
Доручак – Шоља чаја од коприве, 4 кекса и једна кашичица меда
Ручак – Рижото с копривом и 2 јабуке
Вечера – 150 грама пилећих прса на жару обогаћених кашичицом маслиновог уља, кувана коприва или спанаћ с мало маслиновог уља, воћна салата с лимуновим соком.

Јеловник за други дан
Доручак – Шоља чаја од коприве и једна кашичица меда
Ручак – Ћуретина са зеленим поврћем и 2 суве кајсије
Вечера – Супа од поврћа, 180 грама рибе са кашичицом маслиновог уља.

Јеловник за трећи дан
Доручак – Шоља чаја од коприве, 3 интегрална кекса са 3 кашичице мермеладе или џема од јабука, без додатог шећера
Ручак – Супа од поврћа, салата од руколе и зелене салате зачињене кашичицом маслиновог уља и лимуновог сока, бресква из компота
Вечера – Рижото с копривом, воћна салата с лимуновим соком
Уколико се двоумите око тога да ли да пробате дијету која за главни састојак има чај од коприве искуства људи који су је испробали ће вам помоћи да донесете одлуку. Како тврде, уз ову дијету је за 3 дана могуће скинути килограм, до килограм и по. Ова дијета не представља ризик за здравље и богата је минералним солима.
Ипак, не препоручује се људима са изразито ниским притиском. Након завршетка ове дијете је битно да се придржавате неких правила, како би резултат који сте постигли био одржив у будућности, и како бисте избегли чувени “јо-јо ефекат”.
Наставите са конзумирањем чаја од коприве, пијте литар овог чаја дневно. Једите што више белог меса и рибе зачињене кашичицом маслиновог уља. Препоручује се смањен унос тестенине и хлеба на 80 грама дневно током првих седам дана и што више сезонског воћа и поврћа. Подразумева се смањен унос алкохола и заслађених сокова.
Истина коју вам нико неће рећи о мршављењу!
Компаније троше милионе евра да би вам продали своје производе препуне хемије. Баш из тог разлога никада вам ово неће споменути! Кликните овде да сазнате више
Преписану дијету можете примењивати једном месечно. Са доласком пролећа и свеже коприве конзумирајте њу уместо сушене.

No comments:

Post a Comment

Коментар: