Tuesday, July 30, 2019

Srčana dijeta * Срчана дијета


Osnovni sastojak ove dijete je specijalna supa*:


Sastojci za supu*:

- 5 komada svezeg paradajza

- približno 1,5 litre vode

- govedina 500 gr

- Šampinoni sveži 500 gr (nikako marinirani)

- 2 velike zelene paprike (može i žuta ili crvena)

- 4 velikih glavica mladog luka (crni i beli)

- 500 gr zelja ili (kupusa, kelja, karfiola, brokolija, koprive, spanaća) - ukoliko imate svo ovo povrće onda ga iseckajte tako da ukupno ne prelazi 500 gr

- 100 gr sojinih ljuspica

- celer (koren i lišće) približno 1 kg

- 250 ml jogurta

-100 gr u tri vode kuvanog tetovca pasulja.

- 1 jaje

Supu* ne soliti, dodati biber, začinsko bilje, peršun, celer, kim, susam, lovorov list, ko voli ljuto može dodati čili papričice.

Recept je modifikovan za srčane bolesnike i hipertenzičare.

Zdravi ljudi koji koriste ovu dijetu i preporuke u ishrani će uvek biti čili, vitki i zdravi !


Priprema:

Govedinu i šampinjone isecite na sitne komadiće, možete koristiti i mlevenu govedinu. Kuvajte povrće, koje ste pre toga razrezali na male do srednje komadiće u vodi na jakoj vatri približno 10 minuta, potom smanjite temperaturu i kuvajte dok povrće ne omekša. Na kraju dodajte začine, paradajz i jedno celo jaje. Supu* možete jesti kad god tokom celog dana, kad ste gladni.

PRVI DAN

Jedite samo voće i supu. Možete jesti bilo koje sveže voće, ali ne banane. Pomorandža ili mandarina su idealne za ovo doba godine jer imaju puno tečnosti. Možete piti čaj bez šećera. Možete popiti čašu vode sa pola iscedjenog limuna, bez šećera. (ovo je bolje od švepsa)

DRUGI DAN

Jedite samo povrće. Možete pojesti koliko god hoćete svežeg i zamrznutog povrća. Pokušajte jesti što više zelenog lisnatog povrća (salata, spanać). Izbegavajte grašak ili kukuruz.

Taj dan ne jedite nijedno voće. Tokom dana podrazumeva se da jedete supu*.

TREĆI DAN

Jedite supu*, voće i povrće koliko god hoćete. Ništa više od toga. Ako ste za prva tri dana poštovali jelovnik i niste jeli ništa izvan jelovnika, morali biste izgubiti dva-tri kilograma.
Možete popiti čašu jogurta sa nekoliko kašika mlevenog lanenog semena.

ČETVRTI DAN

Jedite supu*, nemasno mleko (može i jogurt sa malim procentom mlečne masti ~ 1,5 %). Možete pojesti najviše jednu bananu, a vodu možete piti koliko god hoćete. Banane su bogate ugljenim hidratima (i dosta su kalorične), što važi i za mleko. Upravo tog dana organizmu trebaju kalijum i ugljeni hidrati, kao i kalcijum i belančevine, da biste smanjili želju za slatkišima. Kalijuma ima i u svežem paradajzu.

PETI DAN

Jedite supu*, govedinu i paradajz (može i svež ako ga nađete). Možete pojesti približno 100 gr govedine i jedan do dva paradajza. Preporučuje se goveđi odrezak, brzo pečen bez masnoće ili kuvanu govedinu. Pokušajte popiti najmanje šest do osam čaša vode, da omogućite ispiranje kiseline iz organizma. Supu jedite barem jednom.

ŠESTI DAN

Jedite supu*, govedinu i povrće, koliko god želite. Možete pojesti dva do tri goveđa odreska sa zelenim lisnatim povećem (spanać, blitva, salata). Supu* jedite bar jednom.

SEDMI DAN

Jedite supu*, integralni pirinač kuvan u vodi i začinjen po želji, i povrće, ali bez masnoće. Možete piti nezašećeren cedjeni voćni sok (ali ne kupovni, nego onaj koji ste lično napravili u blenderu ili sokovniku) i naravno po želji vodu.




GLAVNO PRAVILO JE DA IMATE 5 OBROKA, A ZA SVAKI OBROK POJEDETE SAMO JEDAN TANJIR JELA ILI KOLIKO MOŽE DA STANE U ŠAKU !


KAKO NASTAVITI ISHRANU POSLE OVE DIJETE:


Zabranjeno je koristiti hleb, so, šećer, brašno, žitarice, svinjsku mast, margarin, vegetu, pavlaku, mileram, kajmak, tvrde sireve i puter.

Smete koristiti malo maslinovog ulja, jabukovog sirćeta, sirove bademe (6 komada na dan), orahe (2 komada na dan), lešnike (6 komada na dan), sušene leblebije (10 komada na dan), svež beli luk, svež crni luk, paradajz, svežu šargarepu, svež krastavac, ponekad kuvani oslić, sardinu svežu, kuvanu belinu pileta, kuvan svež kupus, brokoli svež ili kuvan, karfiol svež ili kuvan, svežu jabuku, svežu breskvu, svežu kajsiju, svež grejpfrut, svež limun.

Možete ponekad pojesti neslani mladi sir, svi ostali sirevi su zabranjeni !

Nemojte kuvati kiseli kupus, jer sadrži puno soli (SOL JE STROGO ZABRANJENA !).

Svinjsko meso je zabranjeno !

Roštilj je zabranjen !

Bilo kakav alkohol je zabranjen !

Pušenje je zabranjeno !

Slatkiši, kolači, torte i sladoled su strogo zabranjeni !

Čitajte sastojke na namirnicama, ukoliko sadrže NATRIJUM (Sodium) ili NATRIJUM HLORID (kuhinsku sol) nipošto ih ne koristite !

Do kraja svog života nikada ne prekidajte ovaj režim ishrane !

Pored ove ishrane ukoliko ste u mogućnosti gledajte da svaki dan brzim hodom prepešačite bar 6 kilometara u jednom cugu kako bi se rešili viška kalorija i obezbedili da ovaj način ishrane stvarno da rezultate. 

Dijeta i ishrana sama po sebi nije dovoljna ukoliko se ne krećete dovoljno !

Ovakvim načinom ishrane uštedećete gomilu novca i obezbediti sebi i svojoj deci zdravlje i veoma dug život !

https://vitkigurman.com/tuna-i-sardina-u-konzervi/


Korijander – lekovita svojstva

  1. Korijander je izuzetno zdrava biljka, koja pomaže u mnogim čestim zdravstvenim problemima današnjice. Korijander smanjuje nivo šećera u krvi, a najdelotovorniji je u obliku ulja od korijandera. Ukoliko želite na prirodan način da se borite sa dijabetesom, onda je korijander pravi način za to.
  2. Ukoliko imate problem sa visokim pritiskom, korijander može biti od velike pomoći, jer on prirodno snižava krvni pritisak i dovodi ga u optimalni balans. Odlična je preventiva protiv stvaranja krvnih ugrušaka, koji se danas često pojavljuju potpuno neočekivano.
  3. Ukoliko se otrujete hranom, konzumiranje korijandera će biti odličan protivotrov koji će vašem organizmu povratiti snagu, kako bi se izborio sa lošim namirnicama koje ste uneli u njega. Ovo je jedna visoko antibakterijska biljka, koja se uspešno borila čak i protiv salmonele.
  4. Kada su u pitanju urinarne infekcije, čaj od korijandera je nezaobilazan, jer odmah utiče na simptome upale mokraćnih puteva i rešava vas ovog problema. Osim toga, odličan je i tokom menstrualnih bolova. Utiče na balans hormona, i na redovnost menstruacije, a usput vas rešava i velikih problema sa jakim bolovima tokom menstruacije.

No comments:

Post a Comment

Коментар: