Wednesday, April 22, 2020

Ukloniti korov - easy way



https://play.google.com/store/apps/details?id=fr.thema.wear.watch.oxyde

Pakovanje slojeva jesenjeg lišća, starih kartona, komposta, stajskog đubriva i drugih organskih materija može da zameni sate rada na dubokom riljanju ledine koju želite da pretvorite u povrtnjak.
Prvo obeležite deo koji želite da preradite - bojom u spreju ili zategnutim kanapima, pa ošišajte travu maksimalno kratko.
Nanesite kompost ili organsko đubrivo u sloju debljine oko 5-6 centimetara. Iz ovog sloja će se mikroorganizmi raširiti i u zemljište, a važno je da ga dobro navlažite.
Prekrijte taj deo debelim kartonima koji će zaustaviti rast vegetacije, sprečavajući svetlost da dopire do trave i korova. Navlažite kartone.
Nanesite još jedan sloj komposta od 5-6 cm pa prekrijte slojem od 40 cm mešanog organskog materijala - ošišane trave, suvog lišća, slame, stajskog đubriva. Dodajte kuhinjske organske otpatke i soc od kafe. Dobro navlažite i ovaj sloj.
Za povrtnjak, završite svoju baštensku površinu slojem od 5-6 cm slame ili komposta, a ako želite da napravite ukrasnu cvetnu leju, završite ukrasnim malčem od kore drveta.
Do proleća će mikroorganizmi obaviti svoj posao i površina će biti spremna za sadnju ili setvu!

The other way -
Naime, umesto skupih i toksičnih hemikalija za travu, upotrebite sirće!

Sirće koristite na delovima zemlje gde želite da trava prestane da raste. Rast će se zaustaviti, a zemlja neće biti kontaminirana i nepogodna za rast drugih biljaka.

Takođe, ako pomešate jednaku količinu sirćeta i vode, i to će držati mrave i glodare daleko od vaše divne bašte!

Na listu stvari u kojima je sirće odličan saveznik, dodajemo još jednu – uklanjanje korova i odbijanje štetočina iz bašte.
Ukoliko imate malu baštu ili gajite biljke u žardinjeri na terasi, sigurno vam se s vremena na vreme pojavi korov koja ometa rast vaših omiljenih biljaka. Umesto da kupujete hemijske preparate za suzbijanje ove dosadne biljke, dovoljno je da kupite jednu flašu sirćeta i problem će biti rešen.
Sirćetna kiselina će u korenu sprečiti rast korova, a neće zagaditi zemlju, niti uništiti okolne biljke. Takođe možete napraviti smesu za odbijanje mrava i drugih štetočina: pomešajte vodu i sirće u razmeri 1:1 i to će ih sprečiti da uđu u vašu baštu.

Ostali trikovi:
1. CVEĆE ĆE DUŽE BITI SVEŽE
Pomešajte 2 kašike jabukovog sirćeta, 3 kašike šećera i 1 litru tople vode i stavite cveće u nju. Ovaj trik će vam pomoći da cveće bude duže sveže, čak i do nekoliko dana
2. ČIŠĆENJE TEPIHA
Pomešajte 1 kašiku deterdženta za suđe, 1 kašiku belog sirćeta i 2 čaše tople vode. Ova mešavina će vam pomoći ukloniti stare suve mrlje, čak i od vina i kafe. Takođe možete koristiti ovu smesu u mašini posuđa s posebnim deterdžentom.
3. SPREČITE DA SE STAKLA AUTOMOBILA ZALEDE
Koristite jabukovo sirće zimi kao sredstvo za sprečavanje zamrzavanja prozora. Operite prozore automobila mešavinom sirćeta i vode u meri 3: 1.
4. OČISTITE ODVOD
Mešavina sode bikarbone, sirćeta i vode može vam pomoći da očistite i naprljaviji odvod. Stavite pola čaše sode u odvod, zatim dodajte čašu sirćeta i istu količinu kuvane vode. Nakon 20 minuta ulite vodu iz slavine u odvod. Ovo je vrlo dobar način za sprečavanje blokada odvoda.
5. ODLIČNO PROTIV BUĐI
Čisto sirće može vam pomoći da se rešite plesni. Prskajte sirće na zahvaćena mesta i trljajte površinu grubim sunđerom. Neka sirće isparava. To je sigurnije i učinkovitije od bilo kakvog hemijskog sredstva.
6. UČINKOVITO PROTIV KLICA
Mešavina sirćeta i vode u meri 1: 1 ubiti će klice u kuhinji. Pomešajte te sastojke i ulijte tečnost u bočicu za prskanje. Dobit ćete ekološki prihvatljivu antimikrobnu smesu. Možete jednostavno i brzo oprati mikrotalasnu i dezinfikovati rezne ploče.
7. OČISTITE TUŠ GLAVU
Možete očistiti tuš s mešavinom vode i sirćeta u meri 1: 1. Stavite tuš glavu u posudu s mešavinom i kuvajte je 5-7 minuta. Neka se tečnost ohladi. Možete očistiti svoje slavine čistim jabkovim sirćetom i sunđerom.
8. REŠITE SE TRAVE
25% jabukovog sirćeta pomoći će vam da se rešite korova. Raspršite sirće preko površine koju želite očistiti. Ponovite to sve dok ne uklonite sav korov.
9. DRŽITE PEĆNICU ČISTOM
Za čišćenje peći može se koristiti otopina vode i sirćeta. To će sprečiti da masnoća ostane na površini peći tokom kuvanja. Isto možete učiniti i sa mikrotalasnom
10. REŠITE SE CELULITA
I za kraj nešto neočekivano: Pomešajte tri dela jabukovog sirćeta sa 1 delom ulja vitamina E. Tu smesu umasirajte u kožu dva puta dnevno. To će vam pomoći da se rešite celulita.


No comments:

Post a Comment

Коментар: